123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo
123inkt.nl
Nieuw Walden 56-64
1394 PC Nederhorst den Berg
Telefoon: 0294-787123
E-mail: informatie@123inkt.nl 
Vragen: 123inkt.nl/help
meer dan 4 miljoen klanten! Al 10 jaar lid van Thuiswinkel Waarborg

Beste Webwinkel van Nederland

Klei ondergronden

Klei ondergronden


Potten, vazen, beeldjes of kralen: met klei boetseert u de mooiste kunstwerken. Behalve klei in uw favoriete kleuren heeft u echter nog meer nodig om van uw eigen creatie een succes te maken. Zo is de ondergrond voor het boetseren van groot belang. We vertellen u graag wat de beste ondergronden voor klei zijn, zodat het met uw boetseerwerk helemaal goedkomt!

Gladde oppervlakken voor boetseren

Wanneer u met boetseerklei aan de slag gaat, hoort een beetje kneden en masseren er natuurlijk bij. Zodra de klei soepel en werkbaar is, begint het echte werk! Zomaar klei uitrollen op tafel is echter niet verstandig, omdat de klei plakt of misschien zelfs kleur afgeeft. Om dit te voorkomen is een gladde ondergrond nodig. Niet alleen zodat dat de klei makkelijk weer te verwijderen is, maar ook om te voorkomen dat er per ongeluk afdrukken in uw klei achterblijven. Veel ondergronden hebben namelijk oneffenheden of patronen en deze hobbels en bobbels komt u natuurlijk liever niet tegen in uw kleiwerk. De volgende vijf gladde oppervlakken zijn wél perfect om op te boetseren.

1. Glasplaat

Een van de beste ondergronden voor klei is een doorzichtige glasplaat of een stuk plexiglas. Dit oppervlak is vlak, stevig en makkelijk schoon te maken. Tip: met een vel ruitjespapier onder de glasplaat kunt u nauwkeurig vormen van dezelfde grootte maken! Snijd wel voorzichtig om beschadigingen aan uw plexiglas te voorkomen.

2. Gladde tegel

Heeft u nog wat gladde tegels over, bijvoorbeeld van de badkamerverbouwing? Ook deze lenen zich perfect als ondergrond voor kleien. Een tegeltje is net als een glasplaat zeer egaal, maar vormt een nog stevigere ondergrond. Bovendien zijn tegels eenvoudig te verkrijgen bij een bouwmarkt bij u in de buurt.

3. Plastic placemat

Het fijne aan het gebruiken van een placemat is dat veel mensen er ergens nog wel eentje hebben liggen. Daarnaast is een placemat buigzamer dan de andere ondergronden, zodat u eventueel vastgeplakte klei makkelijk verwijdert door de placemat iets te buigen. De placemat is echter minder geschikt om klei op te snijden, daarvoor gebruikt u beter een snijmat.

4. Snijmat

Eigenlijk is de snijmat een geavanceerdere versie van de plastic placemat. Het is even egaal, maar dan met handige lijnen en geschikt om op te snijden. Ideaal wanneer u gelijke vormen wilt snijden of stukken klei van bepaalde formaten nodig heeft.

5. Bakpapier

Heeft u geen van deze gladde ondergronden bij de hand, maar wilt u toch boetseren? Wellicht heeft u nog wat bakpapier in uw keukenkastje! Ook dit is dankzij de speciale coating namelijk geschikt als werkoppervlak voor klei. Na het kleien schuift u vervolgens uw boetseerwerk op het bakpapier direct de oven in. Wij raden u aan een apart oventje aan te schaffen en deze buiten te gebruiken. Wanneer u toch uw keukenoven wilt gebruiken om uw klei in te bakken, dan dient u deze na gebruik goed te reinigen.

Ruwe ondergronden voor boetseren

Hoewel een gladde ondergrond in de meeste gevallen de voorkeur heeft, geeft het werken met een ruwe ondergrond soms juist het gewenste effect. Door te boetseren op ondergronden met een structuur, krijgt (een deel van) uw creatie een speels reliëf. Hiervoor gebruikt u bijvoorbeeld een stukje behang of een tegel met een ruwere ondergrond. U kunt ook materialen nabootsen door juist op die materialen te kleien. Met een onbewerkte plank als ondergrond krijgt uw kunstwerk bijvoorbeeld een mooie houtafdruk.

Benodigdheden voor FIMO klei

Details toevoegen, modelleren of klei beschilderen: met de juiste spullen is het allemaal mogelijk. Breng uw boetseerwerk naar een hoger niveau met items zoals een speciaal kleimes, een roller en handige spatels. Wilt u direct aan de slag? In onze webshop vindt u naast een groot assortiment FIMO klei in alle kleuren van de regenboog, ook fijne klei accessoires speciaal voor deze klei. Bestelt u voor 23:59 uur? Dan staat de bezorger de eerstvolgende werkdag al voor de deur met uw nieuwe klei!
 

Veelgestelde vragen

Waarop kan ik kleien?

Wanneer u gaat kleien kunt u dit op diverse ondergronden doen:
  • Plexiglas
  • Glasplaat
  • Snijmat
  • Plastic placemat
  • Gladde tegel
  • Bakpapier
In dit artikel van 123inkt.nl leest u alles over de de verschillende ondergronden waarop u kunt kleien.

Is FIMO klei giftig?

FIMO klei bevat geen giftige, allergene of schadelijke stoffen. De klei voldoet aan de eisen van de EG-richtlijn betreffende de veiligheid van speelgoed. Er komen geen giftige stoffen vrij bij hoge temperaturen van 130 tot 150 °C. Alleen bij temperaturen boven 150 °C kunnen zoutduurdampen ontstaan. Dit is echter 40 °C boven de opgegeven temperatuur (110 °C) die in de gebruiksaanwijzing van de klei staat. Lees de FIMO veiligheidsverklaring van Staedtler voor meer informatie.

Heeft u nog vragen over de diverse ondergronden voor het boetseren van klei of kunnen wij u op een andere manier van dienst zijn? Neem dan contact op met onze klantenservice, die dagelijks van 8.00 tot 00.00 uur voor u klaarstaat!

Fimo boetseergereedschap set in plastic 4 stuks set 1 8711 424576
vergroten
Omschrijving Met de Fimo boetseergereedschap set in plastic maakt u de mooiste creaties van Fimoklei. De boetseerstaafjes hebben allen een aparte vorm en worden geleverd in een plastic etui. Gebruik deze spatels om uw ontwerpen te modelleren door te snijden, af te ronden en te vlakken. Ook zijn de boetseerhulpmiddelen te gebruiken om uw ontwerp textuur te geven en versieringen aan te brengen.
Specificaties
Merk: Staedtler Materiaal: kunststof
Soort: Fimo boetseerhoutjes OEM-code: 8711
Kleur: rood
Morgen in huis
€ 3,95 (Incl. 21% btw)
( € 3,26 excl. 21% btw )
direct leverbaar
Staedtler Fimo acryl roller 870005 424566
vergroten
Omschrijving Gebruik de Fimo acryl roller voor het gelijkmatig uitrollen van Fimoklei. Met behulp van deze transparante roller creëert u een zeer glad oppervlak. Ideaal om bijvoorbeeld vormen uit te steken die dezelfde dikte moeten hebben. De acrylroller heeft een lengte van 20 cm en is makkelijk schoon te maken.
Specificaties
Merk: Staedtler Materiaal: acryl
Soort: Fimo acryl roller OEM-code: 870005
Kleur: transparant
Morgen in huis
€ 11,50 (Incl. 21% btw)
( € 9,50 excl. 21% btw )
direct leverbaar

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!

Populaire producten

Voordelige zelftests! Voor 23.59 uur besteld, is morgen in huis