123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo
123inkt.nl
Nieuw Walden 56-64
1394 PC Nederhorst den Berg
Telefoon: 0294-787123
E-mail: informatie@123inkt.nl 
Vragen: 123inkt.nl/help
meer dan 4 miljoen klanten! Al 10 jaar lid van Thuiswinkel Waarborg

Beste Webwinkel van Nederland

Schilderij mooi houden


Stel u eens voor, u heeft een prachtig schilderij gemaakt met olie- of acrylverf. Uw doek is hét pronkstuk in huis, maar na verloop van tijd ziet het er steeds slechter uit. Het schilderij dat voorheen zo mooi was, raakt vervuild, gaat slap hangen of heeft vervaagde verfkleuren. Deze problemen worden veroorzaakt door achterstallig schilderij-onderhoud. Gelukkig hoeft u zich geen zorgen te maken, want u voorkomt dit soort kwaaltjes met deze 6 handige tips!

1. Let op de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid

Hang uw kunstwerk op in een ruimte waar het rond de 18 ºC is. De juiste temperatuur is superbelangrijk, omdat warmte of kou materialen laat uitzetten of krimpen. Temperatuurverschillen zorgen voor een fluctuerende luchtvochtigheid, die op zijn beurt weer schade veroorzaakt aan het schilderij. Een te hoge luchtvochtigheid (>65%) veroorzaakt schimmels op het schilderij en door een te lage luchtvochtigheid trekt de lijst krom of krimpt het schildersdoek. Daarnaast kunnen verflagen breken door schommelingen in de luchtvochtigheid. Plaats het schilderij daarom nooit boven een verwarming, in de (bij)keuken of vlakbij een buitendeur.

De kans op schade is het kleinst bij een luchtvochtigheid van 45% of 55% en een fluctuatie van 10%. Beheers de luchtvochtigheid daarom met behulp van een luchtontvochtiger. De ontvochtigers zijn beschikbaar in verschillende soorten. Het onderhoud en de aanschaf van de apparatuur kost tijd, geld en kennis: laat u altijd goed adviseren, zodat u het beste exemplaar aanschaft.

2. Houd het schilderij weg van fel (zon)licht

Schilderijen zijn gevoelig voor direct zonlicht en felle lampen. Het licht zorgt ervoor dat kleuren vervagen en dat wilt u absoluut niet. Daarnaast kan licht ook het houten frame aantasten, waardoor het doek krom trekt. Hang het schilderij daarom het liefst op in een ruimte zonder fel licht.

3. Gebruik speeksel voor kleine vlekjes

Reinig kleine vlekjes op een schilderij nooit met water. Hierdoor kan de verf wegspoelen en de textuur van het doek veranderen. Waar u het doek dan mee reinigt? Met speeksel! Deze methode is ietwat alternatief, maar restauratoren passen dit in musea ook toe. Speeksel heeft een andere samenstelling dan water. Hierdoor reageert de verf minder heftig op speeksel dan water. Breng het speeksel met een wattenstaafje voorzichtig aan op het doek en veeg voorzichtig het vuil weg.

4. Stof het schilderij regelmatig af

Rondvliegend stof, kookluchtjes, insecten en rook van kaarsen tasten het schilderij-oppervlak aan. Stof daarom het schilderij minstens elke vijf maanden één keer af. Voordat u begint, is het belangrijk om na te gaan of sommige verfdelen niet afbladderen of loszitten. Als u dit niet checkt, kunt u het schilderij ernstig beschadigen.

Heeft u dit gecontroleerd en bladdert de verf niet af? Dan kunt u beginnen met afstoffen! Wij raden hiervoor een zachte en schone kwast aan, waarmee u zorgvuldig en langzaam over het schilderij-oppervlak veegt. Gebruik geen plumeaus, stofdoeken of schoonmaakmiddelen. Deze veroorzaken ernstige krassen en andere beschadigingen aan het schilderij. Let wel op, afstoffen is altijd op eigen risico.

5. Trek een slap canvas strak

Schilderijen zijn vaak gemaakt op een canvas met houten frame. Temperatuurverschillen en vocht kunnen deze natuurlijke materialen aantasten, waardoor het canvas slap gaat hangen. U spant het frame extra aan door de spietjes in de hoeken van het houten frame zachtjes aan te tikken. Heeft uw frame geen spietjes? Dan kunt u deze online of in hobbywinkels aanschaffen.

Om het frame aan te spannen, legt u het canvas eerst neer op een zachte doek en een vlakke ondergrond. Schuif vervolgens een kartonnetje tussen de spietjes en het canvas en tik ze kruislings aan in het frame. Doe dit totdat het canvas helemaal strak is gespannen. Doe dit klusje zorgvuldig en voorzichtig, zodat het schilderij niet beschadigd raakt.

6. Huur een restaurator in

Wilt u het echt helemaal volgens het boekje doen? Laat dan een restaurator het schilderij controleren. Schilderijen bestaan vaak uit verschillende soorten materialen met hun eigen samenstellingen en eigenschappen. Restaurators zijn dé experts op het gebied van schilderij-onderhoud en weten precies welke behandeling het schilderij nodig heeft.

Veelgestelde vragen

Hoe hang ik het schilderij op?

De plaatsing van een schilderij is belangrijk, u wilt het immers zo goed mogelijk zien. Wij adviseren om het middelste gedeelte van het schilderij op ooghoogte te hangen. Markeer met een potlood waar het schilderij moet hangen, voordat u gaat boren. Hierdoor hangt uw kunstwerk in één keer goed op en blijft schade beperkt.

Hoe hang ik een schilderij op zonder te boren?

U hangt schilderijen op zonder te boren in uw muur met zelfklevende schroeven, strips of spijkers. Op 123inkt.nl bestelt u zelfklevend ophangmateriaal, waarmee u schilderijen stevig aan de muur ophangt. Het benodigde ophangmateriaal hangt af van de situatie, zoals het gewicht van het schilderij en de afwerking van de muur.

Heeft u andere vragen, bijvoorbeeld over het bestellen in onze webshop? Bekijk onze Vraag en antwoord-pagina eens. Hier worden veelgestelde vragen beantwoord. Natuurlijk helpt ook onze klantenservice u graag even verder.

Winsor & Newton Classic schildersdoek 40 x 50 cm 6201068 410565
vergroten
Omschrijving Het Winsor & Newton Classic schildersdoek (40 x 50 cm) is gemaakt van katoen en wordt gebruikt voor olie-, alkyd en acrylverf. Dankzij de uitstekende voorbehandeling van het doek hecht de verf uitstekend. Deze doeken zijn zuurvrij en archiveerbaar. De houten spielatten zijn geproduceerd volgens hoge milieunormen en hebben een dikte van 2cm. Het doek is aan de achterkant vastgeniet, waardoor ook de zijkanten beschilderbaar zijn. 
Specificaties
Merk: Winsor & Newton Kleur: wit
Soort: schildersdoek Materiaal: katoen
Afmetingen: 40 x 50 x 2 cm OEM-code: 6201068
Tip: meebestellen

Eberhard Faber penselenset synthetisch (4 stuks) voor € 3,75

Winsor & Newton Galeria Gesso primer (1000 ml) voor € 23,50

Morgen in huis
€ 13,50 (Incl. 21% btw)
( € 11,16 excl. 21% btw )
direct leverbaar
Derwent Academy acrylverf tubes (12 stuks) 2302401 209816
vergroten
Omschrijving Deze set bevat 12 acrylverf tubes van Derwent Academy. De tubes zijn van hoge kwaliteit en geschikt voor gebruik door kunstenaars en hobbyisten. De acrylverf is direct te gebruiken of te verdunnen met water om prachtige effecten te creëren. De verf behoudt de rijke kleuren, ook als deze gemengd wordt met andere verfmaterialen. Elke tube bevat 12 ml acrylverf.
Specificaties
Merk: Derwent Aantal: 12 stuks
Soort: acrylverf OEM-code: 2302401
Tip: meebestellen

Eberhard Faber penselenset varkenshaar (4 stuks) voor € 3,25

Morgen in huis
€ 6,50 (Incl. 21% btw)
( € 5,37 excl. 21% btw )
direct leverbaar
Faber-Castell Eberhard Faber penselenset ponyhaar (4 stuks) EF-579922 220096
vergroten
Omschrijving Deze Eberhard Faber penselenset bestaat uit 4 verschillende penselen. Deze zijn gemaakt van zacht paardenhaar, waarmee u penseelstreken bijna niet ziet. Met deze set heeft u beschikking over zowel een brede penseel voor grote vlakken als een zeer smalle penseel voor details. Deze set kan goed gebruikt worden voor creatief schilderwerk op school of thuis. De kwasten zijn geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.

De set bevat penselen in maat 4, 6, 8 en 12.
Specificaties
Merk: Eberhard Faber Kleur: geel
Soort: penselen Aantal: 4 stuks
Materiaal: ponyhaar OEM-code: EF-579922
Tip: meebestellen

Lefranc Bourgeois palet kunststof rechthoek voor € 4,75

Morgen in huis
€ 2,75 (Incl. 21% btw)
( € 2,27 excl. 21% btw )
direct leverbaar

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!

Populaire producten

Voordelige zelftests! Voor 23.59 uur besteld, is morgen in huis