123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo
123inkt.nl
Nieuw Walden 56-64
1394 PC Nederhorst den Berg
Telefoon: 0294-787123
E-mail: informatie@123inkt.nl 
Vragen: 123inkt.nl/help
meer dan 4 miljoen klanten! Sinds 2010 lid van Thuiswinkel Waarborg

Beste Webwinkel van Nederland

Nu ook de goedkoopste kantoorartikelen

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!

Nieuwsbrief

Persbericht: HP octrooi nietig verklaard door rechtbank

HP octrooi nietig verklaard door rechtbank


Printer-gigant HP heeft het octrooigeschil verloren van webwinkel 123inkt.nl. In een door HP aangespannen procedure stelde de rechter in een vonnis van 25 november 123inkt.nl in het gelijk.

HP stelde dat de chip op 123inkt huismerk cartridges inbreuk zou maken op een octrooi van HP en eiste een verbod op de verkoop van deze cartridges. 123inkt was echter van mening dat het patent op de chip ten onrechte door het Europees Octrooibureau verleend is. Het octrooi zou daarom door HP misbruikt worden om een monopolie te krijgen op de verkoop van cartridges die geschikt zijn voor bepaalde HP inkjetprinters.

De rechtbank is het met 123inkt eens en verklaart het Europese HP octrooi nietig omdat de zogenaamde uitvinding van HP niet nieuw is. Een octrooi moet immers een nieuwe oplossing voor een bestaand probleem zijn. 123inkt mag deze huismerk cartridges dus blijven verkopen.

Tegelijk met de nu door 123inkt gewonnen zaak had HP in december 2014 nog een tweede octrooizaak tegen 123inkt aangespannen. Voor beide zaken werd door HP in een wereldwijd persbericht aandacht gevraagd. De tweede zaak werd eerder dit jaar geschikt en onze huismerk cartridges maken geen inbreuk, zodat we die gewoon kunnen blijven verkopen.

Ook Samsung ving dit jaar al bot toen het een verbod op de verkoop van diverse 123inkt-artikelen probeerde af te dwingen. In april stelde het gerechtshof van Den Haag 123inkt in hoger beroep in het gelijk in een door Samsung aangespannen octrooizaak.

"Wij bieden voor alle printers het originele merkartikel en in de meeste gevallen ons huismerk als alternatief. HP heeft met een leger aan juristen alle registers opengetrokken om de keuzevrijheid van de consument te beperken tot het dure HP-merkartikel. Het voelt als een dubbele overwinning omdat ik de schikking ook als een overwinning beschouw.", zegt 123inkt-directeur Gerben Kreuning. "Ik ben ontzettend blij voor de Nederlandse printergebruiker en ook best trots op onze vastberadenheid. Voor zover ik kan nagaan is er bijna nooit een rechtszaak geweest die HP heeft verloren. Al diverse webwinkels zijn gezwicht voor het machtsvertoon van de grote printerfabrikanten. De meeste durven de kostbare strijd niet aan. Het is nu 2-0 voor de consument omdat, uiteindelijk de consument de winnaar is. Die pikt het niet gedwongen te worden om voor een setje cartridges meer te betalen dan voor een nieuwe printer. Dat klanten onze vastberadenheid waarderen blijkt uit de duizenden steunbetuigingen die wij ontvingen na de Samsung-zaak, maar ook uit het feit dat de consument ons van alle Nederlandse webshops heeft uitgekozen tot Beste Webwinkel 2015 - 2016".

Over 123inkt.nl
Met ruim 1,6 miljoen klanten is 123inkt.nl marktleider op het gebied van online verkoop van inktcartridges, toners, printers, papier en kantoorartikelen. De webwinkel werd door consumenten al acht jaar op rij verkozen tot Beste Webwinkel van Nederland in de categorie 'Computer Hard- en Software'. In oktober sleepte 123inkt.nl zelfs de overall hoofdprijs Beste Webwinkel van Nederland 2015 -2016 in de wacht. Afgelopen jaar is 123inkt.nl gestart met het lanceren van nieuwe, gespecialiseerde webshops: 123accu.nl, 123led.nl en 123-3D.nl.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Voor verdere informatie:
info@123inkt.nl
0294-787123

Technische details staan ook op Boek9.nl

Dit persbericht is gepubliceerd op 27 november 2015.