123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo
123inkt.nl
Nieuw Walden 56-64
1394 PC Nederhorst den Berg
Telefoon: 0294-787123
E-mail:     info@123inkt.nl 
Vragen:   123inkt.nl/help
Meer dan 3,5 miljoen klanten! Al 10 jaar lid van Thuiswinkel Waarborg

Beste Webwinkel van Nederland

Geachte 123inkt klant

Geachte 123inkt klant,

Vanaf vandaag 9 december 2016 tot en met 23 december 2016 treft u wederom een rectificatietekst aan op onze website.
De vorige keer betrof het een rectificatietekst over een onjuiste productomschrijving bij onze huismerk HP-toners. Wij hadden per ongeluk vermeld dat een aantal huismerk HP-toners gerecyclede producten waren terwijl wij (door verandering van leverancier) splinternieuwe huismerktoners uitleverden. U bestelde bij wijze van spreken een tweedehands "auto" bij ons en wij leverden u een nieuwe; de omschrijving klopte dus inderdaad niet.
Foei, foei, foei! Had HP ons daar eventjes tuk zeg :-)

Ditmaal is het Samsung die een rechtszaak heeft aangespannen en door de rechter grotendeels in het gelijk is gesteld. Samsung eiste o.a. een rectificatie in een absurd groot lettertype, die wij nu twee weken lang op onze website moeten plaatsen.
 
U als klant heeft waarschijnlijk geen idee waar het nu weer over gaat.
Vermoedelijk vallen alleen de volgende woorden u op: "KENNISGEVING VAN VONNIS", "rechtbank Den Haag", "intellectuele eigendomsrechten van Samsung" en "schuldig gemaakt".
 
Daarom willen wij graag het een en ander toelichten
Samsung heeft in 2013 maar liefst twee totaal verschillende octrooien, twee totaal verschillende modelrechten en ook nog eens twee reclame-uitingen in één dagvaarding weten te proppen en deze aan meerdere partijen in de markt verstuurd. Nagenoeg iedere partij was geïntimideerd door dit machtsvertoon en ging door de knieën voor Samsung. Wij niet!
Samsung ging er vol in en spande naast een kortgeding ook nog eens gelijktijdig een bodemprocedure tegen ons aan. Het kortgeding wonnen wij op vijf van de zes punten! De rechter heeft nu uitspraak gedaan in de bodemprocedure.
 
Waar gaat het nu eigenlijk om?
Het betreft slechts negen modellen 123inkt-huismerktoners, voor een klein aantal oude Samsung printers, namelijk: de CLP-660B zwart, cyaan, magenta en geel, de CLT-5082L zwart, cyaan, magenta en geel en de MLT-D1042S zwart (verkocht tot 19 januari 2014). 
 
De octrooien (patenten) waar het over gaat, zijn de EP 2357537 en de EP 1975744.
Om u een boel technisch geneuzel te besparen: een octrooi is een nieuwe oplossing voor een probleem. Wij zijn echter van mening dat de octrooi afdeling van Samsung een probleem heeft verzonnen om hier vervolgens een oplossing voor te bedenken. Deze oplossing voor een niet bestaand probleem heeft Samsung weten te registreren als octrooi.
In onze overtuiging heeft de octrooi afdeling van Samsung met een kuiltje in de bovenzijde van de behuizing een dergelijke oplossing voor een niet bestaand probleem van het ophopen van afvaltoner in de behuizing geoctrooieerd.
Met dit octrooi kan Samsung haar monopoliepositie op de verkoop van de lasertoners voor Samsung printers versterken door verkopers van huismerktoners voor de rechter te slepen.
En inderdaad: Samsung sleepte ons eind 2013, met veel spektakel, voor de rechter.

Octrooi op gerecyclede originele Samsung toners
Octrooi EP 1975744 betreft 8 van de 9 toners. Deze acht huismerk toners waren remanufactured toners, dus gebruikte originele Samsung-toners die verwerkt en opnieuw gevuld zijn. Met andere woorden gerecyclede Samsung-toners.
Hier is op zich niets onrechtmatigs aan, sterker nog: dit is alleen maar goed voor het milieu!
 
Waarom kan je met deze producten dan toch inbreuk op een octrooi van Samsung maken?
Een product dat door een fabrikant in Europa op de markt wordt gebracht, mag niet door wederverkopers buiten Europa verkocht worden en andersom. Deze regelgeving is gemaakt ter bescherming van de fabrikant. Een gevolg van deze regelgeving is dus ook dat een gerecyclede Samsung toner die in Europa wordt verkocht, in zijn vorige leven (als originele Samsung-toner) ook in Europa op de markt moet zijn gebracht.
Is dit niet het geval, dan maak je inbreuk op de octrooien van het oorspronkelijke product.
 
De betreffende remanufactured 123inkt-huismerktoners waren Europees ingezamelde lege originele Samsung-toners. Omdat wij het eerdere kortgeding met betrekking tot dit octrooi van Samsung gewonnen hadden, gingen wij ervan uit dat deze uitspraak stand zou houden.
 
Hierdoor hebben wij minder aandacht besteed aan het verzamelen van bewijs over de herkomst van de gebruikte lege originele toners en hebben dit dus volgens de rechtbank onvoldoende bewezen. Samsung sloeg ons hiermee dus succesvol om de oren. Wat had Samsung ons daar tuk zeg... Wij gaan hier zeker tegen in hoger beroep!

Dan nog het modelrecht
Naast de volgens ons ten onrechte verleende octrooien heeft Samsung ook nog eens een tweetal modelrechten (het design van de toner) gedeponeerd. Ook hier hebben wij volgens de rechtbank inbreuk op gemaakt.
Bij deze onze excuses dat de gerecyclede Samsung toners teveel op de originele Samsung toners lijken (die staan vast mooi als decoratie in een Jan des Bouvrie-interieur).

Tenslotte de reclame-uiting door 123inkt.nl
Wij claimden dat onze huismerktoners van deze specifieke Samsung modellen meer pagina's afdrukken dan de originele Samsung-toners. De rechtbank oordeelde dat onze informatie onvoldoende gefundeerd was en dat wij geen goede grond hadden om te stellen dat met de door ons aangeboden huismerktoners meer afdrukken kunnen worden geprint dan met de originele tonercartridges van Samsung.

Wij zijn ons nog aan het beraden met onze advocaten, maar de kans is groot dat wij in hoger beroep gaan tegen deze uitspraak.

Met vriendelijke groet,

Gerben Kreuning (directeur 123inkt.nl)
Terug naar de uitspraak van 30 november 2016

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 21% btw)
Laagsteprijsgarantie!