123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo
123inkt.nl
Nieuw Walden 56-64
1394 PC Nederhorst den Berg
Telefoon: 0294-787123
E-mail: informatie@123inkt.nl 
Vragen: 123inkt.nl/help
meer dan 4 miljoen klanten! Sinds 2010 lid van Thuiswinkel Waarborg

Beste Webwinkel van Nederland

Nu ook de goedkoopste kantoorartikelen

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!

Populaire producten

Rookmelders


Hier vindt u rookmelders die werken op batterijen en voldoen aan alle veiligheidseisen. Ze laten u op tijd weten wanneer er brandgevaar is. Voldoe aan de brandmelders-verplichting en bestel vandaag nog!


Bestel hier rookmelders die voldoen aan alle eisen!

Rookmelders zijn kleine apparaten die rook detecteren. Ze hebben twee functies: ze signaleren brand en waarschuwen bewoners met een alarmsignaal. Sommige hebben ook een derde functie: ze detecteren ook koolmonoxide. Hierdoor kunt u op tijd het huis verlaten en de brandweer alarmeren.

Om uw veiligheid te garanderen, voldoen onze rookmelders aan alle eisen:
  • (N)EN 14604: alle rookmelders in onze webshop voldoen aan de Nederlands-Europese norm (N)EN 14604.
  • CE-keurmerk: onze rookmelders zijn volgens Europese vereisten CE-gekeurd.  

Rookmelder verplicht voor verzekering

Vanaf 1 juli 2022 zijn brandmelders wettelijk verplicht voor alle woningen in Nederland: zowel koop- als huurwoningen en zowel bestaande als nieuwbouwwoningen. De verplichting houdt in dat op elke woonverdieping tenminste één rookmelder moet hangen. Daarnaast moet er een rookmelder geplaatst worden in besloten ruimtes met een vluchtroute (de hal, gang en bijkeuken). Geplaatste rookmelders moeten voldoen aan de (N)EN 14604 en het CE-keurmerk hebben.

Tip: in onze webshop bestelt u multipacks met meerdere rookmelders. Hiermee plaatst u op elke verdieping een rookmelder en voldoet u aan de verplichting.

Hoe werkt een optische rookmelder?

De meest voorkomende rookmelder is de optische rookmelder. Dit type werkt met een infraroodstraal. De optische rookmelder zendt een lichtbundel uit die opgevangen wordt door een lichtgevoelige cel. Verschijnt er rook in de lichtbundel? Dan raakt het licht ‘verstrooid’. De rookmelder detecteert dit en geeft een alarmsignaal af.

Let op: stof kan ook zorgen voor verstrooid licht. Maak de rookmelder dus regelmatig schoon met een vochtige schoonmaakdoek.

Waar moet ik rookmelders plaatsen?

Rook stijgt op, omdat het warme lucht is. Hang daarom op elke verdieping rookmelders op aan het plafond. De beste plek om de rookmelder op te hangen, is in het midden van het plafond óf minstens 50 cm van de muur af. Zorg dat de melder niet in de buurt hangt van plafondlampen: deze zorgen voor extra stof en vuiligheid.

Plaats rookmelders niet
  • boven een tochtplek.
  • boven een verwarming.
  • boven een ventilator of ventilatieopening.
  • aan de muur.
Plaats rookmelders wel
  • voor voldoende veiligheid in ruimtes waar u door naar buiten vlucht, zoals de hal, gang en bijkeuken. Dit is verplicht.
  • voor ruim voldoende veiligheid in alle bovenstaande vluchtruimtes én in slaapkamers.
  • voor uitstekende veiligheid ook in alle overige ruimtes waar brand kan ontstaan.

Mogelijk ook interessant voor u

Veelgestelde vragen

Wat is de beste rookmelder volgens de brandweer?

Volgens de brandweer is de beste rookmelder een exemplaar dat CE-gekeurd is en het Europese kenmerk (N)EN 14604 heeft.

Waarom piept mijn rookmelder zonder reden?

Omdat de batterij leeg is, de rookmelder aan vervanging toe is of de rookmelder vuil is. In de handleiding van uw rookmelder leest u hoe vaak de piep afgaat en wat dit betekent.

Hoe vervang ik rookmelder-batterijen?

Verwijder de rookmelder van de bevestigingsplaat door hem om te draaien of los te schroeven. Haal de lege batterijen uit de achterkant (vaak zitten deze achter een klep of in een lade). Plaats nieuwe batterijen in de rookmelder en maak hem weer vast op de bevestigingsplaat.

Is de verhuurder of huurder verantwoordelijk voor rookmelders?

Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. De verhuurder moet zorgen voor rookmelders in het huurhuis. De huurder zorgt op zijn beurt dat de rookmelders goed onderhouden worden en blijven werken, door bijvoorbeeld batterijen te vervangen.

Wat gebeurt er als ik geen rookmelder plaats?

U kunt een boete krijgen van de gemeente. Daarnaast kan een verzekeraar besluiten om geen geld uit te keren na een brand. Ook vergroot u het brandgevaar voor u en andere bewoners.

Hoe test ik een rookmelder?

Aan de zijkant van de rookmelder zit een testknop. Door deze lang in te drukken, kunt u de rookmelder testen. Gaat hij niet af of klinkt het signaal zacht? Dan kunt u het beste de batterijen vervangen.

Heeft u nog vragen over het bestellen van rookmelders? Bekijk dan onze 'Vraag en antwoord'-pagina eens. Hier worden veelgestelde vragen beantwoord. Staat uw vraag er niet bij? Dan helpt onze klantenservice u natuurlijk graag even verder.