123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo
123inkt.nl
Nieuw Walden 56-64
1394 PC Nederhorst den Berg
Telefoon: 0294-787123
E-mail: informatie@123inkt.nl 
Vragen: 123inkt.nl/help
meer dan 4 miljoen klanten! Sinds 2010 lid van Thuiswinkel Waarborg

Beste Webwinkel van Nederland

Nu ook de goedkoopste kantoorartikelen

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!

Populaire producten

Cartridges bewaren

cartridges bewaren

U kent het misschien wel: u wilt snel iets afdrukken, maar het bekende geluid van papier dat de printer verlaat, blijft uit... Eén blik op het display zegt genoeg: oh jee, de inkt is op! Om zulke situaties te voorkomen, is het raadzaam om altijd enkele inktcartridges in de kast te hebben. Bovendien bespaart u flink op de verzendkosten als u in één bestelling direct een voorraad inktcartridges in huis haalt. De printerinkt is immers altijd sneller op dan u denkt. Maar hoe kunt u eigenlijk het best die voorraad cartridges bewaren? Waar moet u op letten bij het bewaren van een geopende cartridge? En hoelang blijven cartridges eigenlijk goed, geopend én ongeopend? We helpen u graag op weg!

Bewaren van een nieuwe cartridge

Cartridges zitten in een beschermende verpakking die voorkomt dat er zonlicht, vocht of lucht bij de inkt komt. Dat is niet zonder reden, want hierdoor kunt u ongeopende cartridges lang bewaren. Daarnaast is het ook van belang dat u zelf zorgt voor een correcte manier van bewaren.
 

Hoe moet ik een ongeopende cartridge bewaren?

  • Bewaar inktcartridges altijd rechtop. De afgebeelde pijl moet naar boven wijzen en/of de tekst op de verpakking mag niet ondersteboven staan.
  • Bewaar inktcartridges koel of op kamertemperatuur.
  • Bewaar de cartridges zo donker mogelijk en leg ze niet in de zon. 
  • Ga voorzichtig met de cartridges om. De inktreservoirs zijn kwetsbaar en kunnen beschadigen bij vallen of stoten.


Hoelang kan ik een ongeopende cartridge bewaren?

Er is geen concrete richtlijn voor de maximale bewaartijd van een ongeopende cartridge. Berg inktpatronen wel altijd op de juiste manier op: koel, donker en in de originele, onbeschadigde (binnen)verpakking. Mits op die manier bewaard, zijn ongeopende cartridges vele jaren te gebruiken.

Wat als de datum op mijn cartridge verstreken is?

De datum op cartridges is slechts een garantiedatum vanuit de fabrikant, niet te verwarren met een houdbaarheidsdatum. Inkt kan namelijk niet ‘bederven’, zoals dat bij voedsel het geval is. Ongeopende cartridges kunt u dus ook prima (vele jaren) na deze datum gebruiken.

Ongeacht de garantiedatum van de fabrikant op het product of de verpakking heeft u hierop de standaard wettelijke garantie die ingaat op het moment van aankoop. Dit betekent dat 123inkt garant staat dat het artikel in goede staat verkeert en bij normaal gebruik naar behoren dient te functioneren zoals u mag verwachten.
 
druppie geeft een tip
TIP!
Op 123inkt huismerk cartridges ontvangt u altijd levenslange garantie, dus hoeft u zich helemaal geen zorgen te maken over de bewaartijd!


Bewaren van een geopende cartridge

Heeft u de cartridge al geopend, maar weer uit de printer verwijderd? Dan wordt het bewaren van cartridges een stuk lastiger. Omdat er nu zuurstof bij de inkt komt, kan deze namelijk uitdrogen. U kunt de cartridge dus niet zomaar open laten liggen. Gelukkig hebben wij een aantal tips die de kans op directe uitdroging verkleinen.
 

Hoe bewaar ik een gebruikte cartridge?

  • Bewaar de cartridge (zoveel mogelijk) luchtdicht. Plak bijvoorbeeld een plakbandje over de printkop of het inktkussentje en het ontluchtingsgaatje aan de bovenkant.
  • Een andere optie is om de open cartridge te bewaren in een plastic bakje met luchtdicht deksel.
  • Eventueel legt u een vochtig doekje of papier in het bakje om uitdroging te voorkomen.
  • Zet de afgedekte cartridge op een koele, donkere plek. Bij warmte en zonlicht drogen geopende cartridges erg snel uit.


Hoelang kan ik een gebruikte cartridge bewaren?

Geopende cartridges zijn niet geschikt om open en bloot te liggen: dan drogen ze simpelweg uit. Sommige methoden verkleinen de kans op directe uitdroging en zorgen ervoor dat u de cartridges een poosje buiten de printer kunt bewaren. Zo kunt u gebruikte, geopende cartridges maximaal een paar dagen tot een week buiten de printer bewaren.

Bewaren van een cartridge in de printer

Vraagt u zich af of de inkt in uw printer nog wel goed is, aangezien u niet regelmatig print? Dan kunnen we u geruststellen, want een geïnstalleerde cartridge is in goede handen bij uw printer. Als de stekker van de printer in het stopcontact zit, voert deze namelijk eens in de zoveel tijd een automatische reiniging van de printkoppen uit - zelfs in standby-modus. Hierdoor blijft de inkt vloeibaar en de raken de spuitmondjes niet verstopt met opgedroogde inkt.

Als u denkt dat de spuitmondjes misschien toch verstopt zijn, bijvoorbeeld omdat de printer minder presteert na een poosje niet gebruikt te zijn, is het ook mogelijk om handmatig de printkoppen te reinigen. Via de software of het display op de printer start u een speciaal reinigingsprogramma dat de spuitkanaaltjes van de printer schoon spuit.
 

Toch een nieuwe cartridge nodig?

Is de inkt toch uitgedroogd, bijvoorbeeld omdat u deze te lang buiten de printer heeft bewaard? Dan is het tijd voor een nieuwe cartridge, want opgedroogde inkt is helaas onbruikbaar. De 123inkt huismerk cartridges zijn hierbij een scherp geprijsd alternatief voor de originele cartridges. Komt u er niet uit of wilt u graag persoonlijk advies over uw printer of cartridges? Onze klantenservice staat elke dag voor u klaar!