123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo
123inkt.nl
Nieuw Walden 56-64
1394 PC Nederhorst den Berg
Telefoon: 0294-787123
E-mail: informatie@123inkt.nl 
Vragen: 123inkt.nl/help
meer dan 4 miljoen klanten! Al 10 jaar lid van Thuiswinkel Waarborg

Beste Webwinkel van Nederland

Inkjet vs. laserprinter

Inkjet vs. laserprinter

Bij de aanschaf van een printer kunt u rekening houden met veel verschillende factoren, zoals printsnelheid, verbindingsmogelijkheden en nog veel meer opties. Maar de eerste keuze die u moet maken is deze: inkjetprinter of laserprinter? Wat is precies het verschil tussen deze twee type printers? Wat zijn de voor- en nadelen? En welke printer past het beste bij u? Lees snel verder om de antwoorden te weten te komen.

1. Verschil in printtechniek

Het grootste verschil tussen inkjet- en laserprinters is de technologie die de printers gebruiken. De verschillende onderdelen van deze typen printers en hun werkwijze wijken behoorlijk van elkaar af.

Zo werken inkjetprinters met inktcartridges, die gevuld zijn met vloeibare inkt. De spuitkanaaltjes in de printkop (van de cartridge of de printer) spuiten de inkt op het papier om de gewenste letters en lijnen te creëren. Laserprinters daarentegen maken gebruik van toners, welke gevuld zijn met tonerpoeder. Dit poeder wordt met de hulp van statische elektriciteit door de drum exact op de juiste plekken op het papier aangebracht. Door middel van warmte en druk van de fuser wordt het tonerpoeder vervolgens aan het papier gehecht. Lees ons artikel over de werking van een laserprinter voor een uitgebreide uitleg. 

2. Verschil tussen teksten en afbeeldingen

Wilt u vooral teksten printen of bent u juist op zoek naar een printer voor het afdrukken van foto’s en afbeeldingen? Er is namelijk wel degelijk verschil tussen de kwaliteit van tekstuele afdrukken en fotoafdrukken die deze inkjetprinters en laserprinters leveren.

Een inkjetprinter is een echte uitblinker als het aankomt op afbeeldingen. Dit type printer bevat meestal ruimte voor het plaatsen van vier verschillende kleuren inktcartridges: zwart, cyaan, magenta en geel. Met deze kleuren kan de printer de juiste kleurtinten op papier zetten. Maar sommige inkjetprinters bieden ruimte voor nog meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld cartridges met de kleuren grijs, matzwart of rood. Hierdoor kunt u een nog betere kleurweergave realiseren. Dit type inkjetprinter is dus uitstekend voor het printen van gedetailleerde foto’s van professionele kwaliteit.

Een laserprinter is minder geschikt voor het printen van foto’s. Op een paar uitzonderingen na kunnen laserprinters niet met meer dan vier kleuren werken, in tegenstelling tot meerdere inkjetmodellen die dit wel kunnen. Vaak is de afdrukresolutie van laserprinters ook lager dan bij inkjetprinters het geval is. Dit betekent dat de kracht van dit type printer bij het printen van teksten ligt. De letters van documenten komen haarscherp tevoorschijn, waardoor verslagen en rapporten duidelijk en gemakkelijk leesbaar zijn. Ideaal voor gebruik op kantoor of in uw eigen thuiskantoor.

3. Verschil in kleurmogelijkheden

Niet elk type printer heeft dezelfde mogelijkheden op het gebied van kleurenafdrukken. Het is daarom belangrijk om voor de aanschaf van een printer te bedenken of u kleuren wilt kunnen printen of met alleen zwart-witafdrukken prima uit de voeten kunt.

Met inkjetprinters kunt u altijd zowel zwart-wit prints als kleurenafdrukken realiseren. Alle modellen hebben namelijk standaard deze optie. Bij laserprinters is dit niet het geval. U kunt ervoor kiezen een standaard zwart-wit laserprinter voor monochrome afdrukken of een duurdere kleuren laserprinter aan te schaffen.
 

4. Verschil in afdrukcapaciteit

Het vierde verschil tussen inkjet- en laserprinters betreft het aantal pagina’s dat het apparaat kan afdrukken met één cartridge. We noemen dit de afdrukcapaciteit van een cartridge.

Zoals al eerder genoemd, werkt een inkjetprinter met inktcartridges, terwijl een laserprinter toners verbruikt. Over het algemeen heeft een toner een grotere capaciteit dan een inktcartridge. Dit betekent dat u met een toner langer kunt printen voordat u het onderdeel hoeft te vervangen. Als u thuis grote volumes draait of als u op zoek bent naar een nieuwe kantoorprinter, is een laserprinter dan ook een goede keuze.

5. Verschil in afdruksnelheid

Bent u gebaat bij een hoge afdruksnelheid? Deze specificatie verschilt per printermodel en het is dus niet met 100% zekerheid te stellen dat een inkjetprinter of een laserprinter sneller kan afdrukken. Toch geldt over het algemeen dat laserprinters, en dan vooral monochrome laserprinters, een hogere afdruksnelheid hebben. Bij laserprinters varieert dit van 20 tot 40 pagina’s per minuut, terwijl dit bij inkjetprinters tussen de 10 en 33 pagina's per minuut ligt.

Inkjetprinter vs. laserprinter: de beste keuze voor u

Door de bovenstaande vijf punten goed te bekijken en te bepalen wat u precies van een printer verwacht, kunt u een weloverwogen keuze maken tussen een inkjetprinter en een laserprinter. Als u eenmaal een keuze gemaakt heeft, kunt u gedetailleerder zoeken op onze vergelijkingspagina voor inkjetprinters of onze vergelijkingspagina voor laserprinters. Op deze pagina’s kunt u de verschillende opties van printers vergelijken, zoals de aanwezigheid van een automatische documentinvoer of de mogelijkheid om dubbelzijdig af te drukken.

Veelgestelde vragen

Wat is beter: laserprinter of inkjetprinter?

Welke printer beter is hangt af van uw voorkeuren en wensen. Een inkjetprinter maakt over het algemeen afdrukken in een hogere resolutie. Als u vaak foto's afdrukt, is een inkjetprinter daarom de beste keuze. Laserprinters hebben daarentegen vaker een hogere afdruksnelheid. Hierdoor zijn deze apparaten ideaal voor het verwerken van grote volumes tekstdocumenten. De vijf verschillen tussen inkjet- en laserprinters worden in dit artikel van 123inkt.nl uitgelegd.

Wat is het verschil tussen een laser- en een inkjetprinter?

De printtechniek is het grootste verschil tussen deze twee printertypen. Laserprinters maken gebruik van toners met fijn tonerpoeder. Inkjetprinters werken juist met inktcartridges die gevuld zijn met vloeibare inkt. Daardoor zijn factoren zoals het afdrukken van teksten en afbeeldingen, kleurmogelijkheden, afdrukcapaciteit en afdruksnelheid bij inkjet- en laserprinters verschillend. Hoe dit precies zit en wat de voor- en nadelen van beide printertypen zijn, leest u in dit artikel.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen of wilt u meer hulp bij het kiezen van een printer? Onze klantenservice staat dagelijks van 8.00 tot 00.00 uur voor u klaar. Samen kunt u uw gebruikersvoorkeuren doorlopen om tot het beste besluit te komen!

123inkt kopieerpapier 1 pak van 500 vel A4 - 80 grams FSC(R)  390000
vergroten
Omschrijving 1 pak van 500 vel A4 - 80 grams

A-kwaliteit papier
Dit kopieer- en printpapier heeft een zeer hoge kwaliteit tegen een erg lage prijs. Het papier is extra wit (witter dan Double A) en werkt probleemloos in elke printer. Dankzij ColorLok-technologie ervaart u een snellere droogtijd, diepere zwarttinten en helderdere kleuren. Bij ons papier is er bovendien geen CO2-uitstoot afkomstig van fossiele brandstoffen tijdens de productie. Het papier draagt het EU Ecolabel en het FSC-keurmerk voor duurzaam bosbeheer.

- CO2-neutraal en duurzaam geproduceerd
- Haarscherp printen en kopiëren
- Extra wit papier (witheid 168)
- Tweezijdig te gebruiken 
- Storingsvrij

Ook verkrijgbaar op mini pallet en pallet.
Specificaties
Merk: 123inkt Papierformaat: A4
Papiergewicht: 80 g/m² Aantal vel: 500 vel
Aantal pakken: 1 pak Ons artikelnr: 390000
Winstpakker!

123inkt kopieerpapier 1 doos van 2.500 vel A4 - 80 grams FSC(R) voor € 33,50

Milieulabels en -keurmerken
Dit papier is FSC-gecertificeerd
Dit papier is gecertificeerd met het EU Ecolabel. 
Dit papier is gecertificeerd met het ColorLok-keurmerk
Morgen in huis
€ 7,25 (Incl. 21% btw)
( € 5,99 excl. 21% btw )
direct leverbaar
123inkt Glossy hoogglans fotopapier 135 grams A4 (50 vel) FSC(R)  064040
vergroten
Omschrijving Zeer scherp geprijsd glanzend fotopapier voor foto's en kleurenafdrukken. Door een extra wit oppervlak en een fijne papierstructuur verkrijgt u zeer gedetailleerde afdrukken met een briljante kleurweergave. Dit papier is direct droog en waterbestendig.
Specificaties
Papiergewicht: 135 g/m² Merk: 123inkt
Papierformaat: A4 Toplaag: Hoogglans
Inhoud: 50 vel Waterbestendig: zeer goed
Prijs per vel: 18 cent
Extra downloadsAanbevolen printerinstellingen (PDF)
Technische informatie (PDF)
Milieulabels en -keurmerken
Dit papier is FSC-gecertificeerd. Klik hier voor ons certificaat.
Morgen in huis
€ 8,95 (Incl. 21% btw)
( € 7,40 excl. 21% btw )
direct leverbaar

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!

Populaire producten

Voordelige zelftests! Voor 23.59 uur besteld, is morgen in huis