123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo
123inkt.nl
Nieuw Walden 56-64
1394 PC Nederhorst den Berg
Telefoon: 0294-787123
E-mail: informatie@123inkt.nl 
Vragen: 123inkt.nl/help
bijna 4 miljoen klanten! Al 10 jaar lid van Thuiswinkel Waarborg

Beste Webwinkel van Nederland

Hoe kan ik de printkop reinigen?

Hoe kan ik de printkop reinigen?

 

Printers zijn handige apparaten, maar ze kunnen ook voor heel wat frustratie zorgen. Een vage afdruk met strepen of missende letters is daar een voorbeeld van. De inktcartridges zijn nog lang niet leeg, dus dat is het probleem niet. Hoe lost u dit op? De printkop reinigen kan uitkomst bieden!

Waarom moet ik de printkop reinigen?

De inkt cartridges zijn eigenlijk niet meer dan kleine tankjes met inkt. Om die inkt ook daadwerkelijk op papier te krijgen, is een printkop nodig. Deze spuit de inkt op het papier. Een onmisbaar onderdeel van het afdrukproces dus! Als de kanaaltjes van de printkop niet meer helemaal schoon zijn, doordat er bijvoorbeeld opgedroogde inktresten inzitten, komt er niet altijd genoeg inkt op het papier terecht. En dat veroorzaakt vage lijnen, slordige teksten of missende kleuren in uw afdruk. U begrijpt het al: een verstopte printkop kunt u maar beter reinigen!

Eerst een testpagina printen ter controle

Dat de afdrukken niet mooi genoeg zijn, dat wist u al. Maar waar zit het probleem precies? Om dat vast te stellen, print u een testpagina of controleraster. Dit is een functie van uw printer, waarbij een pagina met alle kleuren wordt afgedrukt. Zo kunt u zien welke kleuren er niet netjes worden geprint en welke lijnen er eventueel onderbroken zijn. Een testpagina printen doet u vanuit de printersoftware, de printerapp of vanaf het display van de printer. U vindt deze mogelijkheid meestal in het menu ‘Onderhoud’ (de naam kan per printermerk verschillen). De testpagina die u nu print, zal er nog niet perfect uitzien. Leg deze pagina opzij zodat u ‘m na het reinigen van de printkop kunt gebruiken ter vergelijking.

De printkop reinigen via het reinigingsprogramma

Vrijwel elke printer is voorgeprogrammeerd met een reinigingsprogramma. Dit activeert u op dezelfde manier waarop u de testpagina heeft geprint: vanuit het onderhoudsmenu in de software, app of op het display van de printer.

Wilt u weten wat de printer aan het doen is? Terwijl u wacht, is printer de spuitkanaaltjes aan het schoonspuiten met inkt. Er gaat dus wel een beetje inkt verloren, maar als het goed is krijgt u daar veel betere afdrukresultaten voor terug.
 

Tip: reinigingscartridges

U kunt voor het reinigen van de printkop ook gebruikmaken van de reinigingscartridges van 123inkt. Reinigingscartridges zijn gevuld met speciaal reinigingsmiddel voor het oplossen van inktresten. Als u reinigingscartridges plaatst en daarmee het programma uitvoert, gaat er dus geen inkt verloren. U kunt de reinigingscartridges telkens gebruiken voordat u nieuwe inkt cartridges plaatst, om te voorkomen dat de spuitkanaaltjes dichtslibben. Kijk of deze reinigingscartridges ook voor uw printertype beschikbaar zijn, of bekijk eerst de eenvoudige uitleg van reinigingscartridges
 

Print na het reinigen weer een testpagina

Is de printer klaar met het reinigingsprogramma? Print dan weer een testpagina. Hopelijk ziet deze er een stuk beter uit! Als het resultaat nog niet helemaal perfect is, maar wel is verbeterd, dan kunt u het reinigingsprogramma nogmaals uit laten voeren. Het vuil is soms zo hardnekkig dat het printkop reinigen meerdere malen nodig is. Ook hebben sommige printermerken de mogelijkheid om vanuit de software voor ‘Dieptereiniging’ te kiezen.

Cartridge met printkop handmatig reinigen

Bij sommige printers, met name van HP en Canon, bevinden de printkoppen zich op de inktcartridges. Dit zien we vooral bij printers die drie kleuren inkt in één kleurencartridge hebben zitten. Deze cartridges mét printkop kunt u los uit de printer halen, om ze handmatig te reinigen. Doe dit pas nadat u het reinigingsprogramma van de software heeft uitgevoerd.

Heeft u een inkjet printer van een ander merk (bijvoorbeeld Brother of Epson) of een inkjet printer van HP of Canon die met vaste printkoppen werkt? Dan is handmatig reinigen niet mogelijk. De printkop zit dan namelijk vast in de printer en kan er niet eenvoudig worden uitgehaald voor een reinigingsbeurt.

Printkop reinigen in water

Een inktcartridge mét printkop (van HP of Canon) kunt u uit de printer halen voor een extra reinigingsbeurt. Ook eventuele luchtbellen in de inktleiding krijgen hierbij de kans om te ontsnappen.

Het handmatig reinigen van de printkop doet u als volgt:
  1. Plaats de inktcartridge met de printkop (waar de inkt uitkomt) naar beneden op een schoteltje met lauw water.
  2. Wacht 30 minuten.
  3. Haal de inktcartridge uit het schoteltje met water en dep hem voorzichtig droog met keuken- of toiletpapier.
  4. Plaats de cartridge met printkop terug in de printer.
  5. Print opnieuw een testpagina en vergelijk het resultaat.

Als de printkop reinigen niet helpt

Is de printkop gereinigd, maar laten de afdrukresultaten nog steeds te wensen over? Dan ligt het probleem helaas ergens anders. Tip: raadpleeg het specifieke advies voor uw printertype in Mijn 123inkt. Als u uw printersupplies bij 123inkt heeft besteld, vindt u na inloggen handige tips en probleemoplossingen die specifiek voor uw printertype gelden. Dit artikel biedt misschien een algemeen advies, maar elke printer is natuurlijk weer anders!
  
  Terug naar het blogoverzicht

Mogelijk ook interessant:

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!
Back to work starts here!