123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo
123inkt.nl
Nieuw Walden 56-64
1394 PC Nederhorst den Berg
Telefoon: 0294-787123
E-mail: informatie@123inkt.nl 
Vragen: 123inkt.nl/help
meer dan 4 miljoen klanten! Sinds 2010 lid van Thuiswinkel Waarborg

Beste Webwinkel van Nederland

Nu ook de goedkoopste kantoorartikelen
  • Home
  • Blog: Hoe past u verschillende schildertechnieken toe?

Blog: Hoe past u verschillende schildertechnieken toe?Er bestaan enorm veel verschillende schildertechnieken. Deze zijn vaak niet zo ingewikkeld als ze klinken, maar toch kunnen alle benamingen en methodes best verwarrend zijn. Wij zetten de meest voorkomende technieken voor u op een rijtje en leggen uit hoe u ze toepast! 

Imprimatura

Als u al een langere tijd schildert, weet u ongetwijfeld wat het belang is van het aanbrengen van een primer op het doek of papier voordat u aan de slag gaat. Dit zorgt ervoor dat de verf zich beter hecht aan de ondergrond. Bij imprimatura kiest u niet voor een witte, maar juist voor een gekleurde onderlaag. Deze kleur zorgt voor eenzelfde kleurtonaliteit in uw kunstwerk, doordat de kleur als het ware door bovenliggende lagen ‘schijnt’. Deze techniek is ook handig om toe te passen wanneer een bepaalde kleur veel terugkomt in uw schilderij (bijvoorbeeld blauw voor de lucht). Hierdoor heeft uw schilderij direct de juiste kleur!

Scumble

Een techniek die hierop voortborduurt, is scumble. Hierbij schildert u eerst het doek in één kleur. Wanneer deze laag droog is, pakt u acrylverf op met een droge, platte kwast om vervolgens vanuit een losse pols een nieuwe, dunne laag op uw kunstwerk te schilderen. Deze techniek is erg geschikt voor het creëren van bijvoorbeeld wolkenvelden.

Alla prima

Alla prima wordt ook wel de ‘nat-in-nat-techniek’ genoemd. Hierbij brengt u nieuwe verf al aan op het doek wanneer de laag eronder nog niet droog is. Het voordeel hiervan is dat de overgang tussen kleuren natuurlijker wordt. Dit kan goed met olieverf of waterverf. Werkt u graag met acrylverf, maar vindt u deze te snel opdrogen? Meng de verf met een retarder. Dit verlengt de droogtijd, waardoor u meer tijd heeft voor het aanbrengen van de verf. 

Impasto

Impasto is een veelgebruikte techniek waarbij u structuur geeft aan uw schilderij. Hierbij brengt u acrylverf in dikke lagen aan op het doek of papier, waardoor er pieken in de verf ontstaan. Ook kunt u een medium mengen met de verf, waardoor deze extra structuur krijgt. De verf brengt u dan het beste aan met een schildersmes in plaats van met een kwast. 

Als u uw schilderij nóg meer structuur wil geven, kunt u aan de slag met materie schilderen. Hierbij vermengt u bijvoorbeeld zand, stukjes steen of gestructureerd medium met de verf om uw schilderij een extra dimensie te geven. 

Sgraffito

Een techniek die hierop lijkt, is sgraffito. Bij deze techniek brengt u een dikke laag acrylverf aan over een gekleurde onderlaag. Vervolgens trekt u met uw paletmes of achterkant van uw penseel lijnen en patronen door de nog natte verf, waardoor de onderliggende laag zichtbaar wordt. Deze schildertechniek is perfect voor het decoreren van uw kunstwerk. 

Tamponeren

Bij de tamponeertechniek gebruikt u een ronde kwast met een korte steel en korte haren. Vervolgens brengt u verf aan door middel van stempelende of kloppende bewegingen. Dit zorgt voor zachte randen met mooie overlopen, ideaal voor het creëren van lucht of landschappen! Door de kwast te draaien tijdens het stempelen, krijgt u een nóg zachter en gladder effect. Deze techniek past u best toe met acrylverf. 

Wash

Gebruik een wash om schaduwpunten in uw kunstwerk meer diepte te geven. Door de verf te verdunnen met water zal deze op dieper gelegen groeven gaan zitten. Hierdoor brengt u eenvoudig  schaduwen aan in uw kunstwerk. Dit gaat het beste met waterverf en een zachte kwast. 

Drybrush

Bij de drybrush techniek gebruikt u een bijna droge kwast met erg weinig verf. Het best gebruikt u hiervoor een kwast met korte haren. Deze techniek voert u het beste uit met acrylverf, maar met olieverf of waterverf is ook mogelijk als u de kwast goed uitknijpt. Deze techniek geeft een krijtachtig effect en is ideaal voor het aanbrengen van highlights. 

Al deze technieken kunt u uitvoeren met acryl-, olie- of waterverf. Iedere verfsoort geeft een eigen effect. Geïnspireerd geraakt en zin om aan de slag te gaan? Kijk vooral eens naar ons ruime assortiment aan verf- en schilderspullen. Daar vindt u alles wat u nodig heeft om (een van) deze technieken te gaan proberen. Natuurlijk geldt ook hier: oefening baart kunst!      


Terug naar het blogoverzicht

Mogelijk ook interessant:

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!