123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo
123inkt.nl
Nieuw Walden 56-64
1394 PC Nederhorst den Berg
Telefoon: 0294-787123
E-mail: informatie@123inkt.nl 
Vragen: 123inkt.nl/help
meer dan 4 miljoen klanten! Sinds 2010 lid van Thuiswinkel Waarborg

Beste Webwinkel van Nederland

Win een TUI reischeque t.w.v. € 1.000!

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!

Populaire producten

Verschil toners en cartridges

Verschil tussen toners en cartridges


De zoektocht naar de juiste printer kan een hoop vragen oproepen. Waarschijnlijk bent u zich aan het verdiepen in de verschillen tussen inkjetprinters en laserprinters. Een van de verschillen tussen deze twee printersoorten is dat een inkjetprinter gebruikmaakt van inktcartridges en een laserprinter van toners. Wat is het verschil tussen deze producten?

Wat is een inktcartridge?

Inktcartridges bestaan in verschillende kleuren, maar de meest voorkomende kleuren zijn zwart, geel, cyaan en magenta. Met deze vier basiskleuren is het mogelijk om alle benodigde kleuren af te drukken. Sommige fotoprinters maken gebruik van extra kleurencartridges, zodat ze nog mooiere afbeeldingen printen.

Een cartridge bevat een kleine spons die zich heeft volgezogen met vloeibare inkt. De inkt wordt tijdens het printen op het papier gespoten via kleine spuitkanaaltjes in de printkop. Deze kanaaltjes zorgen ervoor dat de inkt de gewenste lijnen en vormen van de letters of afbeeldingen vormt. Zo komen uw documenten uit de printer op de manier die u op de computer voor u heeft. Inktcartridges zijn beperkt houdbaar, doordat de vloeibare inkt na verloop van tijd kan uitdrogen. Zeker als u niet vaak print, is het verstandig om goed in de gaten te houden of uw cartridges niet uitgedroogd zijn.

Cartridges bevatten naast inkt ook een chip die met de inkjetprinter communiceert. Deze chip zorgt ervoor dat de printer weet welke kleur inkt er is geplaatst en of de cartridge geschikt is voor de printer. Deze chip weet ook hoe vol de cartridge is, zodat u op uw computer ziet of uw cartridge al aan vervanging toe is. Het nadeel van deze chips is dat ze ook gebruikt worden om het vullen van cartridges en het gebruik van compatibele cartridges tegen te gaan. Gelukkig zijn onze 123inkt huismerk inktcartridges compatibel met de merkprinters waarvoor ze ontwikkeld zijn, dus hier hoeft u zich geen zorgen om te maken!

Wat is een toner?

In tegenstelling tot inktcartridges bevatten toners kleurenpoeder en geen vloeibare inkt. De laserprinter projecteert het te printen document op de drum. Dit onderdeel is een elektrisch geladen rol, waar het tonerpoeder volgens het aangegeven patroon aan blijft plakken. Met behulp van hitte wordt het poeder op het papier afgedrukt. Bij sommige laserprinters is de drum onderdeel van de toner, maar bij andere laserprinters is deze los te koop. Toners inclusief drum zijn vaak duurder in de aanschaf, dus het is goed om te weten hoe dit zit bij de printer die u aan gaat schaffen. Tonerpoeder kan niet uitdrogen, waardoor uw toners lang meegaan. Moet de drum of toner toch vervangen worden, dan ziet u dit terug op het lcd-scherm van uw printer.

Cartridges of toners?

Naast de manier van afdrukken, ligt het grootste verschil bij de capaciteit. Waar inktcartridges gemiddeld rond de 500 pagina’s afdrukken, kan dit bij toners oplopen tot wel 2.000 pagina’s. Het is dus aan u om te kiezen tussen een inkjetprinter en een laserprinter. Voor thuis is een inkjetprinter met inktcartridges de meest voorkomende optie. Bij grote printvolumes, bijvoorbeeld op kantoren, is een laserprinter met toners het meest geschikt. Hulp nodig bij het kiezen? Lees ons artikel over de verschillen tussen inkjet- en laserprinters en bekijk onze printervergelijker!
 

Veelgestelde vragen

Wat is beter toner of inkt?

Het een is niet per se beter dan het ander. Het hangt af van hoeveel u print. Voor het afdrukken van grote volumes raadt 123inkt.nl u aan te kiezen voor een laserprinter met toners. De kosten per pagina liggen bij deze printer lager. Een inkjetprinter met inktcartridges is een vaak gekozen printer voor thuis of kleine kantoren waar de printer niet veel gebruikt wordt.

Is toner hetzelfde als een inktcartridge?

Nee, beide producten hebben een andere werking en zijn geschikt voor andere printers. Toners bevatten fijn kleurenpoeder en zitten in een laserprinter. Inktcartridges zijn voorzien van vloeibare kleureninkt en worden gebruikt in inkjetprinters. In dit artikel van 123inkt.nl leest u alles over de verschillen tussen deze producten.
 
Wilt u liever persoonlijk advies over het aanschaffen van de juiste printer of over toners of inktcartridges? Neem dan contact op met onze klantenservice, die dagelijks van 8.00 tot 00.00 uur voor u klaarstaat!