123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo
123inkt.nl
Nieuw Walden 56-64
1394 PC Nederhorst den Berg
Telefoon: 0294-787123
E-mail: informatie@123inkt.nl 
Vragen: 123inkt.nl/help
meer dan 4 miljoen klanten! Al 10 jaar lid van Thuiswinkel Waarborg

Beste Webwinkel van Nederland

Bestel & win!

Potloden

In onze webshop bestelt u potloden in alle hardheden: van 6H t/m 9B. Hier vindt u harde, standaard en zachte potloden, waarmee u tekeningen, schetsen en aantekeningen maakt. Wilt u meer weten over harde en zachte potloden? Lees onze informatiepagina over verschillende potloodhardheden.

Potloden

Bestel professionele potloden in alle hardheden

Potloden hebben een stift van grafiet. De hardheid van het grafiet wordt bepaald door de hoeveelheid aanwezige klei. Hoe meer klei het grafiet bevat, hoe harder het potlood is. Dit wordt aangegeven met een potloodcode. De code van harde potloden eindigt met een H (hard). De code van zachte potloden eindigt met een B (black). Daarnaast is er ook nog de hardheid F (firm). In totaal zijn er 20 potloodcodes die we in drie groepen onderverdelen: hard, standaard en zacht.

Harde potloden: 9H, 8H, 7H, 6H, 5H, 4H, 3H en 2H

Met harde potloden tekent u lichte lijnen, omdat ze weinig grafiet afgeven. Er zijn acht soorten harde potloden: 9H t/m 2H. 9H is het hardste potlood en 2H is het minst harde potlood binnen deze range. 9H t/m 6H is zeer hard en 5H t/m 2H is hard. Deze potloden zijn geschikt voor het tekenen van strakke lijnen of het maken van een constructietekening.

Standaard potloden: H, F, HB en B

De vier soorten standaard potloden zijn: H, F, HB en B. Hardheden H en F zijn perfect voor het nettere schrijfwerk. Hardheid HB is het standaard kantoor- en schoolpotlood. Het is dé gulden middenweg tussen hard en zacht. Potlood B is de zachtste van de vier. Deze geeft wat meer grafiet af en is daarom ideaal voor het tekenen van bijvoorbeeld lichte schaduwen.

Zachte potloden: 2B, 3B, 4B, 5B, 6B, 7B, 8B, 9B

Met zachte potloden tekent u donkere lijnen: ze geven veel grafiet af. We onderscheiden acht typen zachte potloden, 2B t/m 9B. Het zachtste potlood is 9B en het minst zachte potlood uit deze serie is 2B. Hardheden 2B t/m 5B zijn zacht en hardheden 6B t/m 9B zijn zeer zacht. Met deze potloden tekent u donkere schaduwen en brengt u extra contrast aan in tekeningen.

Mogelijk interessant voor u

Veelgestelde vragen

Wat is een H potlood?

H staat voor hard en omvat alle harde potloden. Dit gaat van 9H (meest hard) t/m 2H (minst hard). Deze potloden geven weinig grafiet af en zijn perfect voor het maken van een technische tekening of schets.

Wat is een B potlood?

B staat voor black en omvat alle zachte potloden. Zachte potloden gaan van 2B (minst zacht) t/m 9B (meest zacht). Ze geven veel grafiet af en zijn ideaal voor het tekenen van schaduwen of voor het aanbrengen van contrast in uw tekening.

Wat is een HB2 potlood?

Het HB2 potlood is hetzelfde als een HB potlood. Ze worden ook wel kantoorpotlood of schoolpotlood genoemd. HB heeft een gemiddelde hardheid en is multifunctioneel: u gebruikt hem zowel voor het maken van aantekeningen, als voor het creëren van een tekening.

Hoe houd ik een potlood het beste vast?

Houd het potlood vast tussen uw duim en wijsvinger. Als rechtshandige houdt u het potlood 2 cm boven de afgeslepen punt vast. Bij linkshandigen is dit 2,5 à 3 cm. Het potlood hoort schuin naar buiten te wijzen.


Benieuwd naar nog meer tips & tricks op het gebied van tekenen? Ontdek onze ‘Alles over tekenen’-blogpagina. Van het kiezen tussen verschillende papiersoorten tot het gebruiken van de beste kleurpotloden: op onze blogpagina leest u handige informatie voor de beginnende en gevorderde tekenaar.

Heeft u nog vragen over het bestellen van potloden? Bekijk dan onze 'Vraag en antwoord'-pagina eens. Hier worden veelgestelde vragen beantwoord. Staat uw vraag er niet bij? Dan helpt onze klantenservice u natuurlijk graag even verder.

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!

Populaire producten

Voordelige zelftests! Voor 23.59 uur besteld, is morgen in huis