123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo
123inkt.nl
Nieuw Walden 56-64
1394 PC Nederhorst den Berg
Telefoon: 0294-787123
E-mail: informatie@123inkt.nl 
Vragen: 123inkt.nl/help
meer dan 4 miljoen klanten! Sinds 2010 lid van Thuiswinkel Waarborg

Beste Webwinkel van Nederland

Nu ook de goedkoopste kantoorartikelen

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!

Hoe werk ik ergonomisch?


Spendeert u heel wat tijd achter de computer? En wilt u graag in een ergonomische houding werken? Dan bent u al goed op weg door het lezen van deze blog. Ergonomisch verantwoord werken is namelijk superbelangrijk, omdat u hiermee vervelende klachten als RSI, gespannen spieren en hoofdpijn voorkomt. Daarnaast verbetert u ook de werkproductiviteit: een win-winsituatie als u het ons vraagt. Wij delen vier simpele tips, waardoor u binnen no time ergonomisch verantwoord werkt.

1. Kies de juiste bureaustoel

Onderuitgezakt werken, in een kromme houding zitten, voeten die de grond niet raken... Allemaal kenmerken van een niet-ergonomische werkhouding. Heeft u zichzelf hier nu op betrapt? Dan is het de hoogste tijd om een ergonomische bureaustoel aan te schaffen. Deze zorgt ervoor dat uw voeten plat op de grond rusten, uw benen in een hoek van 90 graden staan en uw rug goed ondersteund wordt. Vergeet ook de armleuningen niet: deze stelt u zo in dat uw onder- en bovenarmen een hoek van 90 graden vormen.

Zorg er daarnaast voor dat het bureaublad en de armleuningen op dezelfde hoogte zijn ingesteld. Staan uw voeten nu niet meer plat op de grond? Bestel dan een ergonomische voetensteun. Het voetenbankje voorkomt beknelde onderbenen en zorgt ervoor dat uw benen in een hoek van 90 graden staan. Perfect, zo zit u goed op uw bureaustoel.

2. De juiste afstand tot het beeldscherm

Niet alleen een goede bureaustoel is belangrijk, ook is het essentieel dat u op de juiste afstand van het beeldscherm zit. Hiervoor hanteert u een simpele vuistregel: zit op één armlengte afstand van het scherm. Druk uw rug stevig tegen de leuning en strek uw armen recht vooruit, deze moeten nu nét het scherm raken. Is uw beeldscherm groter dan 20 inch? Houd dan iets meer afstand.

Zorg ervoor dat u altijd recht voor het beeldscherm zit en het scherm op de juiste ooghoogte staat. Werkt u met een laptop? Gebruik dan een monitorstandaard. Hiermee kijkt u altijd op de juiste hoogte naar het beeldscherm.

3. Kies voor een ergonomische computermuis

Heeft u weleens gehoord van een muisarm? Deze klacht staat beter bekend als RSI en is een pijnlijke blessure aan uw pols en/of arm. De klacht ontstaat door langdurig en verkeerd gebruik van de computermuis. U voorkomt klachten door een aantal simpele handelingen.

Het is belangrijk om niet langer dan drie uur achter elkaar te werken met uw computermuis. Dit hoeft helemaal niet lastig te zijn. Maak bijvoorbeeld een dagplanning waarbij u taken met en zonder muis afwisselt. Zorg er daarnaast voor dat u mini-breaks neemt tussen de werkzaamheden door. Hierdoor ontlast u de polsen regelmatig. Haal tussendoor bijvoorbeeld een kopje koffie of loop een klein rondje.

Ook kunt u een rechtopstaande, ergonomische muis gebruiken. Hiermee neemt uw pols een natuurlijke houding aan en rusten zenuwen, pezen en aders niet op het bureau. Deze rechtopstaande computermuis helpt om terugkerende RSI-klachten te voorkomen.

4. De positie van het toetsenbord

De beste toetsenbordpositie is recht voor uw lichaam en op 10 cm afstand van de bureaurand. Hierbij moet u ook de toetsenbordpootjes inklappen. Gebruikt u het numerieke gedeelte van het toetsenbord weinig? Dan raden wij een compact toetsenbord aan, omdat dit de reikafstand naar de muis verkort.

Veelgestelde vragen

Waarom is ergonomisch werken belangrijk?

Ergonomisch werken is goed voor de werkproductiviteit en uw gezondheid. Zo voorkomt u vervelende klachten door het aannemen van een goede werkhouding en het aanschaffen van ergonomische producten.

Hoe kies ik een ergonomische muis?

Bepaal als eerste of u een draadloze of bedrade muis wilt aanschaffen en meet daarna uw handlengte op (vanaf de pols tot het topje van de middelvinger). Voor ergonomisch scrollen en klikken raden wij een anti-rsi-muis aan die past bij de grootte van uw hand.

Hoe stel ik mijn bureau ergonomisch in?

Stel de bureauhoogte in door te kijken naar de armleuningen van uw stoel. De bovenkant van de armleuningen moet gelijk zijn aan uw bureaublad of max. 1 cm hoger zijn. Hierdoor worden uw armen volledig ondersteund tijdens het werken.

Hoe stel ik mijn bureaustoel ergonomisch in?

Neem plaats op uw bureaustoel en stel de zithoogte zo in dat uw boven- en onderbenen in een hoek van 90 graden staan. Zorg er daarnaast voor dat de knieholten vrij zijn. Dit voorkomt afgeknelde bloedvaten.


Deze tips helpen u om gezond te werken, maar wist u dat er nog véél meer producten zijn voor een ergonomisch verantwoorde werkplek? Denk aan een vloermat, een zit-sta-werkstation en een rugsteun: allemaal musthaves voor een gezonde werkomgeving. U vindt alle producten in onze ergonomische producten-categorie. Wij wensen u alvast veel (gezond) werkplezier toe!
  Terug naar het blogoverzicht

Mogelijk ook interessant: