123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo
123inkt.nl
Nieuw Walden 56-64
1394 PC Nederhorst den Berg
Telefoon: 0294-787123
E-mail: informatie@123inkt.nl 
Vragen: 123inkt.nl/help
meer dan 4 miljoen klanten! Sinds 2010 lid van Thuiswinkel Waarborg

Beste Webwinkel van Nederland

Nu ook de goedkoopste kantoorartikelen

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!

Populaire producten

Leerstijlen van Kolb

leerstijlen van kolb

In dit artikel leest u alles over leerstijlen. We leggen uit wat een leerstijl precies is en beschrijven de vier verschillende leerstijlen die David Kolb onderscheidt. Als professor in de sociale psychologie ontwikkelde hij een model voor een effectief leerproces. De visie van deze Amerikaanse psycholoog is een van de meest invloedrijke op het gebied van leerprocessen en biedt een heldere uiteenzetting van de diverse manieren waarop mensen kunnen leren.

Wat is een leerstijl?

Een leerstijl is de manier van leren die u toepast als u iets nieuws leert. Van nature of vanuit persoonlijke voorkeur doet u dat op een bepaalde manier. Zo leest de één graag zelfstandig dikke boeken, terwijl de ander beter leert door direct aan de slag te gaan. Uw leerstijl bepaalt uiteindelijk hoe u informatie verwerkt en opslaat in het langetermijngeheugen.
Het begrip ‘leerstijl’ is afkomstig uit de psychologie en is sinds de jaren zeventig een toonaangevende manier om voorkeuren bij het leren in te delen.

Welke leerstijlen zijn er?

David Kolb onderscheidt vier leerstijlen: de Doener, de Dromer, de Denker en de Beslisser. Elke leerstijl herkent u aan een aantal specifieke kenmerken. Op deze pagina leest u per leerstijl welke dat zijn en welke pluspunten en valkuilen erbij horen.

Leerstijl 1: de Doener

De Doener is daadkrachtig en leert door direct te handelen en dingen uit te proberen. Dit is niet het type dat de kat uit de boom kijkt: de Doener wil experimenteren, ervaren en kijken waar het schip strandt. Doeners doen graag nieuwe ervaringen op en zijn dan ook flexibel in onverwachte situaties. Een beetje uitdaging gaan zij niet uit de weg!

Pluspunt: is goed in samenwerken
Valkuil: is soms te voorbarig

Leerstijl 2: de Dromer

Dromers zijn, net als Doeners, concreet in het benaderen van de situatie. Maar waar de Doener direct actie onderneemt, wil de Dromer juist reflecteren over alle mogelijke uitkomsten. De Dromer observeert en weegt voor- en nadelen goed tegen elkaar af, resulterend in een zeer compleet beeld van de situatie. Een snelle beslisser is de Dromer dus absoluut niet.

Pluspunt: komt met creatieve oplossingen
Valkuil: heeft veel tijd nodig om een knoop door te hakken

Leerstijl 3: de Denker

Ook Denkers kijken graag naar voorbeelden. Bovendien zijn dit mensen die graag analyseren en verbanden zoeken. Denkers kunnen goed redeneren en denken altijd logisch na. Ze staan niet zozeer stil bij praktische uitvoerbaarheid, maar houden van feiten en theorie. Een Denker is zelfstandig en leert het best in een gestructureerde omgeving, bijvoorbeeld door een boek te lezen en daarover te discussiëren.

Pluspunt: is erg analytisch en zelfstandig
Valkuil: kan niet goed tegen wanorde

Leerstijl 4: de Beslisser

Een Beslisser is een kei in het verbinden van theorie en praktijk. Dit type gaat in de theorie op zoek naar oplossingen en wil die het liefst direct toepassen. Beslissers werken systematisch en overzichtelijk: ze gebruiken graag schema’s en afvinklijstjes. Ook kunnen ze goed plannen, overzicht houden en knopen doorhakken.

Pluspunt: neemt vaak initiatief
Valkuilen: kan ongeduldig zijn

Welke manieren van leren zijn er?

De leerstijlen van Kolb zijn gebaseerd op de vier manieren van leren die hij onderscheidt:
  1. Doen: leren door de situatie actief te benaderen, bijvoorbeeld door te experimenteren.
  2. Kijken: leren door te reflecteren over de situatie, bijvoorbeeld door te observeren.
  3. Voelen: leren door de situatie concreet te maken, bijvoorbeeld door te ervaren, voelen en beleven.
  4. Denken: leren door de situatie abstract te benaderen, bijvoorbeeld door deze te analyseren.
Volgens Kolb valt uw manier van leren altijd onder doen óf kijken en onder voelen óf denken. Aan de hand van uw voorkeuren op deze twee gebieden, past u in een van de vier leerstijlen. Schematisch ziet dat er als volgt uit:

kolb leerstijlen schematisch
 

De leerstijlen als circulair proces

Ondanks uw persoonlijke voorkeur voor een leerstijl, leert u het gemakkelijkst als u alle vier de leerstijlen beheerst en doorloopt. Op die manier maakt u op diverse manieren kennis met de lesstof en wordt de informatie het best opgeslagen in het langetermijngeheugen. Dit principe komt overeen met de Leren Leren methode, waarbij de focus ook ligt op het combineren van meerdere leerstrategieën voor het beste resultaat.

Kolb stelt dat de vier leerstijlen elkaar niet uitsluiten, maar in een logische volgorde op elkaar aansluiten. Het leerproces moet volgens hem dan ook gezien worden als een cirkel. Aan de hand van uw favoriete leerstijl komt u de cirkel binnen en vervolgens doorloopt u ook de andere leerstijlen. Het maakt dus niet uit met welke leerstijl u start, als u ze maar op de juiste volgorde allemaal doorloopt. Dat kan er voor het in elkaar zetten van een kast bijvoorbeeld zo uitzien:
 
  • U bent van nature een Doener, dus zonder de instructies te bekijken, opent u de doos en begint u planken op de meest logische manier vast te maken.
  • Als deze werkwijze vastloopt, gaat u over op de strategie van de Dromer. U reflecteert op het deel van de kast dat nu staat en bedenkt hoe u verder moet.
  • Geheel volgens de strategie van de Denker pakt u de instructies erbij, die u goed doorleest en zo goed mogelijk probeert te begrijpen.
  • Tot slot stapt u in de rol van Beslisser als u, volgens de geleerde instructies, de laatste hand aan de kast legt. Omdat dit een actie en nieuwe ervaring is (doen), kan de leercirkel weer opnieuw beginnen als dat nodig is.

Uw leerstijl testen

Bent u geïnteresseerd in het concept leerstijlen, maar weet u niet precies welke leerstijl uw (natuurlijke) voorkeur heeft? Dan kunt u een Kolb-test doen om te achterhalen of u een Dromer, Denker, Doener of Beslisser bent. Dit kan zowel in uw privéleven als op het werk zeer waardevolle informatie zijn. Aan de hand van uw leerstijl (en eventueel die van uw collega’s) kunt u effectiever leren en zelfs de samenwerking in een team verbeteren.

Meer lezen?