123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo
123inkt.nl
Nieuw Walden 56-64
1394 PC Nederhorst den Berg
Telefoon: 0294-787123
E-mail: informatie@123inkt.nl 
Vragen: 123inkt.nl/help
meer dan 4 miljoen klanten! Sinds 2010 lid van Thuiswinkel Waarborg

Beste Webwinkel van Nederland

Nu ook de goedkoopste kantoorartikelen

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!

Populaire producten

Tafels oefenen

tafels oefenen

Een wiskundeknobbel krijgt u niet zomaar. Om goed te kunnen rekenen, is het oefenen van de tafels heel belangrijk. Vanaf groep 4 krijgen kinderen hier al mee te maken. Moeilijk? Niet per se. Op deze leeftijd is speels leren de beste manier om iets aan te leren. Er bestaan dan ook heel wat leuke oefeningen om de verschillende tafels te oefenen. In dit artikel vertellen we u de meest effectieve methoden.

4 methoden om tafels te oefenen met kinderen

Om tafels leren op een speelse manier te stimuleren, is er een aantal hulpmiddelen dat u kunt gebruiken. Met flashcards, memorykaarten, tafelbingo of dobbelstenen, én de juiste leermethode, wordt tafels leren een eitje.

1. Gebruik flashcards

Flashcards zijn kleine kaartjes die u aan beide kanten kunt beschrijven. Voor het oefenen van tafels betekent dit dat u op de ene kant de som schrijft (bijvoorbeeld 9 x 3) en aan de andere kant het antwoord (27). Hussel alle kaartjes goed door elkaar en maak een stapel. Trek een kaart en laat uw kind het antwoord geven. Op deze manier oefent u een hele tafel en, als dat goed gaat, zelfs meerdere tafels door elkaar. Deze methode is effectief doordat de tafels steeds in een andere volgorde herhaald worden.

2. Oefen met memorykaarten

Memoryspellen zijn ideaal voor het leren van de tafels. Ook hier gaat u aan de slag met kaartjes: de ene helft met de tafelsommen en de andere helft met de antwoorden. Het doel is om zoveel mogelijk juiste combinaties van som en antwoord te vinden. Door dit spelelement leert uw kind met u of met klasgenoten de tafels op een speelse manier kennen. Voor elke tafel hebben we een memoryspel met tafels voor u gemaakt. Klik op de button van de juiste tafel om deze te downloaden en te printen.
 
Tafel van 1 Tafel van 2 Tafel van 3
Tafel van 4 Tafel van 5 Tafel van 6
Tafel van 7 Tafel van 8 Tafel van 9
Tafel van 10 Tafel van 11 Tafel van 12
De spelregels zijn als volgt. Leg alle kaartjes omgedraaid op tafel. Bepaal welke speler begint. Deze draait twee kaartjes naar keuze om. Afhankelijk van welke kaartjes omgedraaid zijn, gebeurt het volgende:
  • Als een tafelsom en het juiste antwoord omgedraaid worden, mag de speler beide kaartjes houden. De speler mag nu nog een keer twee kaartjes omdraaien.
  • Als twee tafelsommen omgedraaid worden, moet de speler de kaartjes weer terugdraaien. De beurt is voorbij.
  • Als een tafelsom en een verkeerd antwoord omgedraaid worden, moet de speler de kaartjes weer terugdraaien. De beurt is voorbij.
  • Als twee antwoorden omgedraaid worden, moet de speler de kaartjes weer terugdraaien. De beurt is voorbij.
Net als met ‘gewoon’ memory, is het dus de bedoeling om goed te onthouden welke kaartjes waar liggen. Een kind is hierdoor actief bezig met de tafelsommen en zet zijn of haar geheugen in om het spel te spelen. Als alle kaartjes op zijn, is het spel voorbij. Wie de meeste kaartjes heeft, wint!

Is het memoryspel nog iets te moeilijk? Begin dan met twee aparte stapels: een met de uitkomsten en een met de tafelsommen. Elke speler trekt dan een kaartje uit beide stapels en mag de kaartjes houden als de som en uitkomst bij elkaar horen.

3. Speel tafelbingo

Een ander spel dat goed gebruikt kan worden om tafels te leren, is bingo. Hiervoor maakt u zelf een bingobord met bijbehorende bingokaarten. Op zich is het natuurlijk al een leuke bezigheid om met uw kind te knutselen (of print onze voorbeelden van een bingobord en bingokaarten). Voor tafelbingo heeft u ook pionnen en een dobbelsteen nodig, bijvoorbeeld uit een ander gezelschapsspel. Tafelbingo gaat als volgt:
  • Verdeel de bingokaarten onder de spelers.
  • Bepaal wie er mag beginnen. Dit kan de jongste speler zijn, maar ook de speler die het hoogste aantal ogen gooit met de dobbelsteen.
  • De speler die begint, gooit met de dobbelsteen en verzet zijn pion volgens het aantal gegooide ogen.
  • Het vakje waarop de pion terechtkomt, bevat een tafelsom. De speler lost deze op en kijkt vervolgens of het juiste antwoord op zijn bingokaart staat. Indien dit het geval is, kruist hij dit vakje aan. Nu is het de beurt aan de volgende speler.
  • De speler die als eerste zijn bingokaart vol heeft, wint het spel!
Tip: Om het tafelbingospel herbruikbaar te maken, kunt de kaarten en het bingobord lamineren met een lamineerapparaat. Gebruik dan whiteboardmarkers om de bingokaarten af te kruisen en een wisser om de kruisjes weer weg te vegen.

4. Oefen met dobbelstenen

Tot slot kunnen de tafels ook geoefend worden met dobbelstenen. Deze methode is misschien wel het makkelijkst van allemaal. Het enige dat u hoeft te doen is twee dobbelstenen te gooien en het aantal gegooide ogen met elkaar te vermenigvuldigen. Ook zo herhaalt uw kind allerlei tafelsommen in verschillende volgordes, waardoor het leren niet saai wordt en voldoende afwisselend is.

Tafels oefenen: tips voor ouders

Voor ouders die hun kind willen helpen met tafels leren, hebben we nog een aantal praktische tips:
  • Vraag aan de leraar welke tafel in de les aan bod komt en oefen deze ook thuis.
  • Oefen elke dag kort de tafels met uw kind (bijvoorbeeld gedurende 5 minuten). Het is beter om regelmatig kort te oefenen, dan om één keer lang te oefenen. Hiervoor hebben kinderen meestal niet genoeg concentratie. Lees ons artikel over het verbeteren van de concentratie als u hier meer over wilt weten.
  • Betrek de tafels in het dagelijkse leven, zoals tijdens het boodschappen doen. Vraag uw kind in de winkel bijvoorbeeld hoe duur het is als u vier pakken koffie van drie euro wilt kopen. Of hoeveel briefjes van vijf u nodig heeft om de boodschappen van twintig euro af te rekenen.
  • Houd bij hoe snel uw kind de verschillende tafels kan opzeggen. Schrijf de tijden en het aantal fouten op. Op die manier volgt u niet alleen de voortgang van het leren, maar krijgt uw kind onbewust ook een extra stimulans om het de volgende keer sneller of met minder fouten te doen.

Veelgestelde vragen

Vanaf welke groep worden de tafels aangeleerd?

In groep 4 van de basisschool krijgen kinderen voor het eerst te maken met tafels. Ze leren in deze groep de tafels van een tot en met vijf en tien. In groep 5 volgen ook de tafels van zes, zeven, acht, negen, elf en twaalf. Om de tafels goed in het geheugen op te slaan, is dagelijkse oefening een must.

Bestaan er ook apps om tafels te oefenen?

Er zijn inderdaad diverse apps op de markt, waarbij kinderen tafels kunnen oefenen via een quiz, memoryspel of meerkeuzevragen. Laat uw kind echter vooral ‘offline’ oefenen, bijvoorbeeld door de tafels en de antwoorden op te schrijven. Op die manier wordt het geheugen van uw kind beter gestimuleerd. Online is uw kind bovendien sneller afgeleid.

Wat is een tafeldiploma?

Een tafeldiploma kan uw kind behalen als het een aantal rekenvragen foutloos en binnen een bepaalde tijd beantwoordt. Er bestaat een klein en groot diploma. Het kleine diploma telt minder vragen en gaat alleen over de tafels een tot en met vijf en tien. Het grote diploma omvat daarnaast nog de tafels van zes tot en met negen.

Wilt u meer weten over onderwerpen die met educatie en onderwijs te maken hebben? Bekijk dan ook onderstaande artikelen: