123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo
123inkt.nl
Nieuw Walden 56-64
1394 PC Nederhorst den Berg
Telefoon: 0294-787123
E-mail: informatie@123inkt.nl 
Vragen: 123inkt.nl/help
meer dan 4 miljoen klanten! Sinds 2010 lid van Thuiswinkel Waarborg

Beste Webwinkel van Nederland

Nu ook de goedkoopste kantoorartikelen

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!

Populaire producten

Topo oefenen

topo oefenen

Topografie is een standaard onderdeel op de basisschool. Kinderen leren de Nederlandse provincies, landen, hoofdsteden, continenten en wateren. Het is belangrijk dat kinderen deze kennis hebben. Ze ontwikkelen hiermee namelijk een mentale kaart van de wereld. Deze kaart gebruiken ze vervolgens om te weten waar iets zich afspeelt en hoe de wereld eruitziet. Om deze kennis op te doen, zullen kinderen vooral veel moeten oefenen. Maar topo oefenen gaat de één beter af dan de ander. Heeft uw kind behoefte aan extra hulp bij het leren? Gebruik dan de volgende 8 tips om hem of haar een handje te helpen.

Tip 1: Maak een planning met uw kind

Houd bij het maken van een planning rekening met de concentratieboog van uw kind. De spanningsboog bepaalt hoe lang uw kind zijn of haar aandacht bij het leren kan houden. Daarom is het belangrijk dat kinderen niet te lang oefenen. De concentratieboog van kinderen is beperkt en verschilt per leeftijd:
 
Leeftijd Concentratieboog
8-9 jaar +/- 15 minuten
9-10 jaar +/- 20 minuten
10-11 jaar +/- 25 minuten
11-12 jaar +/- 30 minuten

Om te voorkomen dat de aandacht van uw kind verslapt, splitst u de leerstof op. Oefen bijvoorbeeld iedere dag 4 provincies. Landen of hoofdsteden kunt u verdelen in noord, oost, zuid en west. Zoek daarnaast uit wanneer uw kind zich het beste kan concentreren. Sommige kinderen leren beter in de ochtend, anderen juist ’s middags of in de avond. Maak hier vooral gebruik van bij het oefenen van topografie. Kan uw kind zich moeilijk concentreren? Lees dan ons artikel over hoe u de concentratie van uw kind kunt verbeteren. Zorg dat u de planning tijdig af hebt, zodat u samen met uw kind rustig de tijd kunt nemen voor de leerstof. Vergeet niet om tijd in te plannen om de stof van de vorige dag te herhalen! Bekijk tip 6 om erachter te komen waarom herhalen zo belangrijk is.

Tip 2: Verbanden leggen

Bij het onthouden van informatie is het zinvol om verbanden te leggen en context te geven. Op die manier onthouden kinderen, maar ook volwassenen, informatie beter. Gebruik de lesstof van uw kind om een grappig of spannend verhaal over een stad of land te vertellen. Ook verwijzen naar vakantiebestemmingen kan helpen om plekken beter te onthouden. U zult zien dat deze plekken langer blijven hangen. Bestudeer daarnaast samen met uw kind de landkaart. Laat hem/haar antwoord geven op de volgende vragen om associaties te maken:
 
  • Hoe ziet een land eruit of welke vorm heeft het?
  • Is het land groot of klein?
  • Is het een eiland?
  • Ligt het bij een meer, zee of oceaan?
  • Welke landen zie je eromheen?
  • Ligt het in het noorden, oosten, zuiden of westen?
  • Door welke landen loopt een rivier?

Op deze manier legt het kind niet alleen verbanden, maar wordt de informatie ook visueel. Erg handig als uw kind een beelddenker is! De verbanden kunnen ze vervolgens gebruiken tijdens het oefenen, overhoren en natuurlijk ook tijdens de topografietoets op school.

Tip 3: Maak ezelsbruggetjes

Een ezelsbruggetje is een handig trucje om leerstof makkelijker te onthouden. Bij het leren van topo kunt u samen met uw kind ezelsbruggetjes bedenken. Maak bijvoorbeeld zinnen met de beginletters van plaatsen of landen die bij elkaar liggen:
  • Niet Zo Fris: Noorwegen, Zweden en Finland
  • Benelux: België, Nederland en Luxemburg
  • Zeeland ligt aan zee
Ook afkortingen zoals TV-TAS voor de Waddeneilanden of de ABC-eilanden voor Aruba, Bonaire en Curaçao werken vaak goed. Rijmen of het bedenken van liedjes kan uw kind ook helpen. Sommige hoofdsteden hebben dezelfde naam als het land of de provincie waar ze in liggen, denk aan Utrecht of Luxemburg. Deze antwoorden zijn vaak makkelijk te onthouden omdat kinderen maar één woord hoeven te leren.

Tip 4: Passief en actief leren

Er is een verschil tussen passief en actief leren. Het is belangrijk dat u uw kind beide leerstijlen laat combineren wanneer hij of zij topo oefent. Hoe actiever een persoon informatie probeert te onthouden, hoe meer effect het heeft. Gebruik daarom zoveel mogelijk mentale processen tijdens het leren van topografie.

Passief leren

Passief leren houdt in dat iemand niet actief bezig is met de leerstof. Horen, zien en lezen zijn drie manieren van passief leren. Met topo oefenen noemt u bijvoorbeeld een land of provincie. Uw kind wijst het vervolgens aan. Een kind herkent en begrijpt hierbij het woord als hij/zij het hoort, maar gebruikt het nog niet zelf. De gegevens hieronder laten zien waarom alleen deze manier van leren niet voldoende is. Mensen onthouden:
  • 10% met lezen
  • 20% met horen
  • 30% met zien
Dit betekent dus dat wanneer kinderen topografie op een passieve manier leren, ze procentueel gezien weinig onthouden. Vergeet daarom het actieve leren niet!

Actief leren

Uit onderzoek blijkt dat we informatie veel beter onthouden als we er actief mee bezig zijn. Het draait hierbij dus om interactie. Hieronder ziet u hoeveel procent mensen onthouden met actief leren:
  • Tegelijk zien, horen en schrijven: 50-70%
  • Zeggen, uitvoeren en uitleggen: 70-95%
Tijdens het oefenen van topografie ziet actief leren er als volgt uit. U wijst een hoofdstad of rivier aan en uw kind zegt het antwoord hardop en schrijft het antwoord op. Op deze manier gebruikt hij/zij het woord in de communicatie én leert het de spelling van het woord. Zoals gezegd is het inzetten van zoveel mogelijk mentale processen zeer aan te raden. Laat uw kind tijdens het oefenen van topografie de volgende stappen uitvoeren om de informatie zo goed mogelijk te verwerken. Uw kind:
  • Ziet een provincie of land
  • Zegt het antwoord hardop
  • Hoort het antwoord
  • Schrijft het antwoord op

Tip 5: Verschillende manieren van vragen stellen

Het loont om op diverse manieren vragen te stellen aan uw kind om topografie te leren. Begin met meerkeuzevragen. Om het makkelijk te maken, begint u met 2 mogelijke antwoorden en breidt u dit uiteindelijk uit naar 4 antwoorden. Later kunt u open vragen gaan stellen.

Overhoren met flashcards

Maak samen met uw kind flashcards waarmee u hem of haar kunt overhoren. Deze kaarten kunt u ook gebruiken bij het leren van woordjes. Aan de ene kant schrijft uw kind een land, op de andere kant de hoofdstad. Zo oefent hij/zij gelijk met de spelling van de woorden. Tijdens het overhoren verzamelt uw kind de geheugenkaarten waar hij of zij het juiste antwoord op heeft gegeven. Zo maakt u er een leuk spelletje van. U weet dan ook welke vragen nog wat meer aandacht nodig hebben. Heeft uw kind moeite met spelling? Besteed hier extra aandacht aan door hem/haar de antwoorden op te laten schrijven in een notitieboek.

Topografie oefenen met een landkaart

Een andere optie is om een landkaart met landen of de provincies van Nederland te printen en antwoorden op indexen te schrijven. De indexen plakt uw kind vervolgens op de kaart. Gebruik verschillende kleuren om landen, hoofdsteden en provincies aan te duiden. U kunt ook op een deel van de indexen een land schrijven en op het andere deel hoofdsteden. Leg ze vervolgens in een willekeurige volgorde en laat uw kind de juiste indexen bij elkaar zoeken. Zo wordt topo oefenen nog leuk!

Tip 6: Blijven herhalen

Vergeet tijdens het leren van topografie niet om de stof te herhalen. Neem elke dag de vragen van de dagen ervoor door. Zo wordt de informatie in het langetermijngeheugen van het kind opgeslagen. Uw kind zal de lesstof daardoor niet snel vergeten.

Tip 7: Overhoren

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die overhoord worden de informatie beter onthouden. Combineer verschillende manieren, die eerder in dit artikel zijn genoemd, om uw kind te overhoren. Uw kind kan natuurlijk ook samen met een klasgenoot gaan oefenen. Op die manier worden ze niet alleen overhoord, maar overhoren ze de ander ook.

Tip 8: Handige websites om topografie te oefenen

Topo oefenen kan uw kind ook online doen. Er zijn verschillende handige websites die uw kind kan gebruiken. Hieronder ziet u een overzicht van websites en welke onderdelen kinderen hierop kunnen oefenen.

Websites voor topo van Nederland

Provincies, hoofdsteden, grote steden, wateren en de Waddeneilanden
Topografie-nederland.nl
Topografie-oefenen.nl

Website voor topo van Europa

Landen, hoofdsteden, wateren en regio’s
Toporopa.eu

Websites voor topo van de wereld

Continenten, landen, hoofdsteden en wateren
Geoguessr.com
World-geography-games.com

Misschien ook interessant voor u

Met deze tips kunt u uw kind hopelijk op weg helpen met het leren van topografie. Bekijk ook onze andere artikelen over onderwijs en educatie. Hier vindt u onder andere artikelen over het oefenen van rekenen of begrijpend lezen. Heeft u nog vragen over de benodigde producten of kunnen we u op een andere manier van dienst zijn? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen u graag verder!