123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo
123inkt.nl
Nieuw Walden 56-64
1394 PC Nederhorst den Berg
Telefoon: 0294-787123
E-mail: informatie@123inkt.nl 
Vragen: 123inkt.nl/help
meer dan 4 miljoen klanten! Sinds 2010 lid van Thuiswinkel Waarborg

Beste Webwinkel van Nederland

Nu ook de goedkoopste kantoorartikelen

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!

Populaire producten

Woordjes leren

woordjes-leren

In dit artikel delen we de beste manieren om effectief woordjes te leren. Het leren van een nieuwe taal is erg boeiend, maar er komen ook uitdagingen bij kijken. Nieuwe woorden leren is er één van: zonder woorden immers geen taal! Met onze tips wordt het leren van nieuwe woorden makkelijker en leuker dan ooit!

De beste manieren om woorden te leren

Woordjes leren kan op veel verschillende manieren, maar niet elke manier is even effectief. Hieronder bespreken we een voor een welke methoden tot de beste resultaten leiden.

1. Gebruik de flashcard methode

Flashcards zijn kaartjes die aan beide kanten leeg zijn. Op de ene kant van de kaarten noteert u het woord dat u wilt leren, op de andere kant de vertaling. Voor woordjes leren met de flashcard methode heeft u naast de kaartjes ook drie bakjes nodig. Hierop noteert u respectievelijk de cijfers 1, 3 en 5.

Hoe gaat u te werk?
Leg alle flashcards in het bakje met nummer 1. Neem ze nu een voor een uit het bakje en oefen de vertaling. Als u de vertaling nog niet goed kent, legt u de kaart weer terug, onderaan de stapel. Lukt het vertalen wel? Leg het kaartje dan in het bakje met nummer 3.

De flashcards in bakje 1 oefent u de volgende dag opnieuw. De daaropvolgende dag, dat is dag nummer drie, herhaalt u ook de kaarten in bakje 3. Lukt het vertalen daarvan goed? Dan mag de flashcard door naar bakje 5. De kaarten uit bakje 3 die u nog niet onder de knie heeft, gaan terug naar bakje 1.

U raadt het al: op dag 5 herhaalt u ook de kaarten uit bakje 5. U blijft dit systeem van bakjes herhalen, totdat alle flashcards in bakje 5 liggen en u ze allemaal na 5 dagen nog kent. Op deze manier worden de woordjes makkelijk opgeslagen in uw langetermijngeheugen.
 
Tip: heeft u een voorkeur voor de visuele leerstijl? Gebruik dan flashcards met verschillende kleuren of teken er met kleurpotloden een tekening bij die u met het woord associeert.

2. Wees creatief met labels

Een andere tip is het gebruik van labels om voorwerpen, meubels en etenswaren in uw huis te labelen in de vreemde taal. Zo breidt u bijna automatisch uw woordenschat uit: van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat ziet u de te leren taal voorbijkomen. De labels print u makkelijk met behulp van een beletteringsysteem. De benodigde labels zijn in allerlei kleuren beschikbaar in onze webshop.

3. Spreek de woorden hardop uit

Woordjes leren doet u niet alleen met het visuele geheugen, maar ook met het auditief geheugen. U wilt de taal natuurlijk ook hardop kunnen spreken! Bovendien onthoudt u een woord beter wanneer u het hardop uitspreekt. Als u muzikaal aangelegd bent, kunt u ook een liedje verzinnen met de woorden die u moet leren. Of gebruik een bekende melodie en maak er een tekst op met de woordjes. Wedden dat de melodie niet meer uit uw hoofd gaat? Uit onderzoek blijkt bovendien dat u woorden beter onthoudt als u ze op verschillende manieren leert. Meer hierover leest u in ons artikel over de Leren Leren-methode.

4. Leg snel verbanden met geheugensteuntjes

Er zijn altijd woorden die u moeilijker kunt onthouden dan andere. Gebruik daarom geheugensteuntjes om die lastige woorden sneller te onthouden. Zo koppelt u nieuwe informatie aan kennis die al in uw geheugen is opgeslagen.

Ezelsbruggetje

Een eerste tip is het gebruiken van een ezelsbruggetje. Dat is een eenvoudig hulpmiddel om iets moeilijks te onthouden, zoals de ‘t Kofschip-regel voor werkwoordvervoeging. Maak bijvoorbeeld zinnen van het te leren woord, zoals hieronder gedaan is.
 
Malade = ziek in het Frans
Als je ziek bent, pakt je MA een pil voor je uit de LADE

Keyword methode

Een andere manier om verbanden te leggen, is de keyword methode. Om een nieuw woord in een vreemde taal te leren, gebruikt u een woord in uw eigen taal met een gelijke klank. U creëert zo een beeld voor het nieuwe woord en u verbindt vervolgens het beeld met de betekenis. Om het Franse woord voor inkt (encre) te leren, denkt u bijvoorbeeld aan het woord anker en stelt u zich een boot met een anker voor in een zee van inkt.

Geheugenpaleis

Een derde manier is het geheugenpaleis. Deze techniek is een denkbeeldige ruimte of een denkbeeldig parcours waarin informatie wordt opgeslagen. Deze methode is vooral geschikt voor het onthouden van lijstjes of woorden in een bepaalde volgorde.

5. Oefen woordjes met een app

Als u naast traditionele methoden ook digitaal woordjes wilt leren, bestaan er diverse taalapps. Dit heeft een aantal voordelen:
  • De woorden die u fout heeft, komen automatisch vaker terug.
  • U kunt niet altijd zelf woordenlijsten invullen, dus u breidt uw woordenschat nog verder uit.
  • U kunt woordjes oefenen waar en wanneer u wilt.
  • Sommige taalapps maken het mogelijk om met moedertaalsprekers te praten, een zeer efficiënte methode om een nieuwe taal te leren.
Hoewel deze apps interessant zijn als aanvulling, blijft het belangrijk om niet volledig op digitale methoden te vertrouwen. Een combinatie van ‘old school’ technieken en een app werkt vaak het best.

6. Herhalen, herhalen, herhalen

Het klinkt vreemd, maar vergeten is een belangrijk onderdeel van studeren. Woorden die u leert, daarna vergeet en opnieuw leert, blijven langer hangen. Herhaling is dus cruciaal om de nieuw opgedane kennis in uw langetermijngeheugen op te slaan. Hoe vaker u de nieuwe woorden herhaalt, hoe sterker de verbindingen in uw hersenen worden en hoe beter u de woordjes dus onthoudt.

Extra tips om snel woorden te leren

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een goede nachtrust, een evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging in direct verband staan met de ontwikkeling van de hersenen en het leervermogen. Om nog sneller woorden te leren en deze nog beter te onthouden, adviseren wij om hier ook rekening mee te houden.

Slaap voldoende

Een nachtje doorhalen om te leren lijkt soms het beste idee, maar is in realiteit niet verstandig. Tijdens de diepe slaap wordt informatie namelijk pas definitief opgeslagen in het langetermijngeheugen. Bovendien zorgt voldoende slaapt voor het herstel van hersencellen. Als u genoeg slaapt, zijn de hersenen creatiever en sneller, waardoor u de geleerde woordjes beter herinnert.

Eet gezond

Een gezonde en evenwichtige voeding is cruciaal voor uw gezondheid. Wist u dat bepaalde voedingsmiddelen de overdracht tussen hersencellen makkelijker maken en dus de concentratie bevorderen? Vooral producten met veel vitaminen, mineralen en omega 3-vetzuren dragen hieraan bij. Kies daarom tijdens het leren regelmatig voor vette vis, noten, olijfolie en volkoren producten.

Beweeg!

Naast een gezond eetpatroon helpt lichaamsbeweging om uw hersenen in topvorm te houden. Door regelmatig te bewegen, blijven de hersenen goed doorbloed en krijgen ze zuurstof. De aanmaak van nieuwe hersencellen wordt gestimuleerd en de verbindingen tussen de cellen wordt sterker. Intensief sporten is hiervoor niet eens nodig: neem de trap in plaats van de lift of ga een blokje om met de hond.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik het best woordjes leren?

Met behulp van flashcards kunt u heel effectief woordjes leren. In dit blog van 123inkt wordt stap voor stap uitgelegd hoe u dat doet. Daarnaast kunt u geheugensteuntjes gebruiken of spullen in uw huis labelen met de te leren taal. Door een gezonde levensstijl aan te houden, blijven uw hersenen in topconditie en leert u moeiteloos uw woordjes.

Hoe snel kan ik een vreemde taal leren?

Dat hangt af van de taal die u wilt leren en het niveau dat u wilt bereiken. In 480 uur kunt u zich verstaanbaar maken in een verwante taal zoals Engels of Frans. Wilt u graag vloeiend Chinees of Japans spreken, dan moet u rekenen op minstens 720 uur.

Hoe kan ik een taaltoets voorbereiden?

Een goede voorbereiding voor een taaltoets draait vooral om het uitbreiden van uw woordenschat. Een taal leren is namelijk een langdurig proces. Een andere tip is om kort voor de toets een oudere toets te maken. Zo test u niet alleen of u de taal onder de knie heeft, maar raakt u ook vertrouwd met het type vragen dat u kunt verwachten. Tot slot: herhaling is de sleutel tot succes!

Hoe leer ik een taal zonder moeite?

Inzet en motivatie zijn van groot belang als u een nieuwe taal wilt leren. Overwin uw angst om de taal te spreken en oefen zoveel mogelijk. De snelste manier om een taal onder de knie te krijgen, is volledige onderdompeling: ga naar een land waar de taal gesproken wordt. Is dat geen optie? Ga dan op zoek naar een moedertaalspreker met wie u kunt oefenen.

Met bovenstaande tips krijgt u nieuwe woorden snel onder de knie en worden ze opgeslagen in uw langetermijngeheugen. Heel veel succes!

Meer lezen over leren?