123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo
123inkt.nl
Nieuw Walden 56-64
1394 PC Nederhorst den Berg
Telefoon: 0294-787123
E-mail: informatie@123inkt.nl 
Vragen: 123inkt.nl/help
meer dan 4 miljoen klanten! Sinds 2010 lid van Thuiswinkel Waarborg

Beste Webwinkel van Nederland

Nu ook de goedkoopste kantoorartikelen

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!

Populaire producten

Zakelijke facturen opstellen

Een hand heeft een pen vast en controleert een factuur die op een klembord is vastgeklemd

U bent net als ondernemer gestart en u gaat binnenkort uw eerste factuur versturen. Afhankelijk van de afspraken die u met uw klant heeft gemaakt, doet u dit voor of na de oplevering van uw diensten of producten. Het is natuurlijk belangrijk dat u een duidelijke en correcte factuur opstelt. Maar welke gegevens zijn vereist? En zijn er handige tools om een factuur op te maken? In dit artikel leggen wij u uit hoe u een zakelijke factuur opstelt en wat u daar allemaal voor nodig heeft.

Een complete factuur opstellen: alle vereiste informatie op een rij

De Belastingdienst heeft een aantal eisen opgesteld waar een factuur aan moet voldoen. Zorg dat u deze gegevens bij de hand heeft en vraag deze indien van toepassing op bij uw klant.
  • Uw bedrijfsnaam en adres
  • Bedrijfsnaam en adres van uw klant/afnemer
  • Uw btw-identificatienummer
  • Uw KVK-nummer, indien u hier bent ingeschreven
  • Factuurdatum
  • Factuurnummer
  • Omschrijving van de geleverde producten of diensten
  • Datum waarop de producten of diensten zijn geleverd of datum van een vooruitbetaling
  • Het totale bedrag exclusief btw
  • Uw gehanteerde btw-tarief
  • Het totaalbedrag dat aan btw wordt gerekend
druppie geeft een tip
TIP!
Levert u producten of diensten met verschillende btw-tarieven (21%, 9% of 0%)? Denk er dan aan om deze aparte btw-bedragen op uw factuur te vermelden.

Naast deze verplichte gegevens zijn ook de IBAN van uw zakelijke rekening, het totaalbedrag van de factuur en een betalingstermijn zeer gebruikelijk om op een factuur te zetten. Zo maakt u het de klant makkelijker om op tijd te betalen en het juiste bedrag naar het correcte rekeningnummer over te maken. Hebben uw klanten ieder een eigen klantnummer? Dan mag deze informatie ook op de factuur worden toegevoegd. Vermeld ook eventuele reis- en verzendkosten en neem deze mee in het totaalbedrag.

Vereenvoudigde factuur

Is het totale bedrag van uw factuur minder dan € 100,- inclusief btw? Dan mag u een vereenvoudigde factuur opstellen en versturen. Dit is geen verplichting. Op deze eenvoudige nota vermeldt u de volgende zaken:
  • Uw naam en adresgegevens
  • Factuurdatum
  • Omschrijving van de geleverde producten of diensten
  • Het totaalbedrag dat aan btw wordt gerekend
Indien u een wijziging van een factuur wilt verzenden, dan is het ook mogelijk om een vereenvoudigde versie naar uw klant op te sturen. Verwijs op de vernieuwde factuur naar de oorspronkelijke factuur.

Factuur ontwerpen

Om zelf een factuur te maken, is het handig om een template te ontwerpen. Een voordeel hiervan is dat u de factuur maar één keer hoeft te maken. De template dient als basis, waardoor u bij een nieuwe factuur slechts een deel van de gegevens hoeft te wijzigen. Dit scheelt niet alleen een hoop tijd, maar vermindert ook de kans op fouten in de vermelding van de verplichte gegevens.

Factuur ontwerpen met een boekhoudprogramma

Boekhoudprogramma’s zijn een veelgebruikt middel om facturen te versturen. Omdat deze programma’s u ook andere boekhoudkundige zaken uit handen kunnen nemen, zijn deze boekhoudsoftware voor zowel grotere ondernemingen als zzp’ers erg handig.

Met een boekhoudprogramma zoals Exact Online, Moneybird of DigitaleFactuur maakt u een factuur zonder al te veel na te hoeven denken over het ontwerp. Kies uit een van de templates en pas dit aan naar uw wensen. Denk hierbij aan het logo van uw bedrijf, kleuren, lettertypen, lay-out en de gegevens die op de factuur moeten staan.

Factuur ontwerpen met een website of software

Een andere mogelijkheid is uw facturen ontwerpen via een website zoals Canva of Adobe Express. Hier kunt u kiezen uit allerlei gratis en betaalde templates die u volledig kunt personaliseren. Ook software zoals Microsoft Word en Excel zijn veelgebruikte tools om een factuur te ontwerpen. Deze programma’s bieden allerlei ontwerpen waar u uit kunt kiezen en die u naar hartenlust kunt aanpassen. Zo heeft u in een handomdraai een template voor een factuur. Uiteraard kunt u deze websites en applicaties ook gebruiken om zonder een template uw factuur te ontwerpen. Heeft u een apparaat van Apple? Dan kunt u ook Pages of Numbers gebruiken om een factuur te maken.

Of u nu kiest voor het opstellen van een factuur via een boekhoudprogramma, website of software: het is belangrijk dat uw factuur aansluit bij de huisstijl van uw onderneming en de verplichte gegevens bevat. Zorg er daarnaast voor dat de factuur er overzichtelijk en professioneel uitziet.

Factuur versturen

Wanneer u een opdracht heeft afgerond, verstuurt u de factuur uiterlijk op de 15e dag van de volgende maand. Voorbeeld: op 10 februari heeft u een klus afgerond, dan verzendt u vóór 15 maart uw factuur op een van de volgende manieren:
  • Via e-mail: veel ondernemingen versturen hun facturen via de mail. Deze methode is snel, gemakkelijk, goedkoop én milieuvriendelijk. Een nadeel is dat de factuur in de spamfolder van uw klant terecht kan komen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat er bij digitale facturering vaker een betalingsherinnering verstuurd moet worden. Hierdoor leidt het nawerk, zoals klanten opbellen of herinneringen versturen, vaak tot hoge kosten.
  • Per post: een factuur die per post wordt verzonden, is tastbaar en kan uw klant in een opbergmap bewaren. Onderzoek heeft uitgewezen dat klanten een fysieke factuur sneller betalen dan een digitale versie.
  • Via een boekhoudprogramma: een groot voordeel van deze manier is dat het programma het werk van de verzending, en eventueel het opstellen van een e-mail, uit handen neemt. Zo verstuurt u gemakkelijk en snel iedere factuur. Uiteraard betaalt u vaak voor dit soort boekhoudprogramma’s, waardoor u soms met hoge kosten te maken krijgt.
druppie geeft een tip
TIP!
Factuur via de mail verzenden? Verstuur deze dan als pdf. Dit ziet er professioneel uit en hiermee voorkomt u dat de factuur zomaar bewerkt wordt. Bovendien kan een pdf op ieder apparaat geopend en opgeslagen worden.

Wij raden u aan om uw facturen per post te versturen. U drukt deze het beste af met een laserprinter. Bij dit printertype liggen de afdrukkosten per pagina namelijk een stuk lager dan bij een inkjetprinter. Bestel daarnaast direct toners van ons 123inkt huismerk mee om nóg goedkoper uit te zijn! Onze toners zijn volledig gevuld en gaan langer mee, zodat u meer documenten kunt afdrukken. Samen met het 123inkt printpapier bespaart u zo eenvoudig op uw printkosten.

Bewaarplicht van facturen

Als ondernemer bent u verplicht de facturen die u verzendt en ontvangt op de juiste manier te bewaren. Dit geldt ook voor bonnetjes. U heeft een wettelijke bewaarplicht van zeven jaar. Facturen over onroerende zaken dient u zelfs tien jaar te bewaren. Daarnaast geldt de bewaartermijn van tien jaar ook voor de volgende diensten:
  • Elektronische diensten
  • Radio-omroepdiensten
  • Televisie-omroepdiensten
  • Telecommunicatiediensten
De bewaarplicht is voor zowel bedrijven als zelfstandigen van toepassing. U mag zelf bepalen of u de facturen fysiek of digitaal bewaart. De originele factuur dient daarbij wel volledig en juist opgeslagen te worden. De kans bestaat namelijk dat de Belastingdienst uw administratie komt controleren. Als er facturen ontbreken of slecht leesbaar zijn, dan voldoet u niet aan de bewaarplicht. De fiscus kan u hiervoor een boete opleggen. In ernstige gevallen kunt u zelfs strafrechtelijk worden vervolgd.

Naast dat u verplicht bent dit te doen, is het natuurlijk ook voor uzelf handig als uw financiële administratie op orde is. Berg uw facturen en andere bedrijfsformulieren daarom veilig op in ordners. Dit is ideaal om uw administratie te archiveren en snel terug te vinden. Wij raden u daarnaast aan om een back-up van uw digitale administratie te maken door deze op een USB-stick op te slaan. Mocht uw computer of laptop kapotgaan of u raakt facturen kwijt, dan is uw data veilig opgeslagen op een stick.
 

Veelgestelde vragen

Kan ik zelf een factuur maken?

Ja, u kunt zelf op verschillende manieren een factuur opstellen. Dit kan met programma’s zoals Microsoft Word of Excel, websites als Canva of Adobe Express of een boekhoudprogramma. In dit artikel van 123inkt.nl leest u hoe u dit doet, waar een factuur aan moet voldoen volgens de Belastingdienst en welke verzendopties er zijn.

Welk programma voor facturen maken?

Gebruik programma’s zoals Microsoft Excel, Word, Apple Pages of Numbers om zelf facturen te maken. Ook boekhoudprogramma’s zoals Exact Online of Moneybird kunt u hiervoor gebruiken.

Wat moet er op een factuur staan?

De Belastingdienst verplicht u de volgende gegevens op een factuur te vermelden:
  • Bedrijfsnaam of volledige naam en adres van u en uw klant
  • Uw btw-nummer
  • Uw KVK-nummer, indien u bent ingeschreven bij de KVK
  • Factuurnummer en -datum
  • Omschrijving van de geleverde diensten en/of producten
  • Datum wanneer u de diensten/producten hebt geleverd of datum van vooruitbetaling
  • Totaalbedrag exclusief btw
  • Btw-tarief
  • Totaal btw-bedrag
Daarnaast zijn er nog meer gegevens die handig zijn om te vermelden op uw factuur. In dit artikel van 123inkt.nl leest u er alles over.

Is een btw-nummer verplicht op een factuur?

Ja, u bent in Nederland verplicht om uw btw-nummer op uw facturen te vermelden. Het btw-identificatienummer is een van de gegevens die altijd op uw factuur moeten staan. Welke andere gegevens verplicht zijn, leest u in dit artikel van 123inkt.nl.

Is een KVK-nummer verplicht op een factuur?

Indien u bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dan moet uw factuur voorzien zijn van uw KVK-nummer.

Nu u weet hoe u facturen moet opstellen, kunt u aan de slag en binnenkort uw eerste factuur verzenden. Heeft u nog vragen over de benodigde producten of kunnen wij u op een andere manier van dienst zijn? Neem dan contact op met onze klantenservice, die dagelijks van 8.00 tot 00.00 uur voor u klaarstaat!